BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem hatott a pánik - Jól fogyott a magyar államadósság

A magyar kötvények hozama megnyugtató szinten alakult az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) csütörtöki aukcióján, és a kereslet is óriásinak bizonyult. Az adósságkezelő 5-5 milliárd forinttal emelte meg a 3 és 5 éves papírok kibocsátási mennyiségét az eredeti tervhez képest. Az eladás annak ellenére is kedvezően sikerült, hogy a piacok az Egyesült Államok „AAA” adósbesorolásának fennmaradása, illetve az európai adósságválság tovagyűrűzése miatt aggódnak.

Az elsődleges forgalmazók közel 80 milliárd forintnyi három év lejáratú magyar adósságpapírra jelentkeztek be, amely négyszerese a tervezett 20 milliárdos eladási értéknek. A kibocsátó a nagy kereslet láttán 25 milliárd forintnyi kötvényt adott el. A hozamok szűk tartományban, 6,6 és 6,64 százalék között szóródtak, az átlagos hozamszint a felső értéken alakult. A hozam 6 bázisponttal csökkent a két héttel ezelőtti aukció átlagos szintjéhez képest.

Az öt éves magyar adósságpapírokból 59,5 milliárd forintnyi kelt volna el, amely szintén közel négyszeres az eredeti, 15 milliárdos eladási tervhez képest. A kibocsátó így 5 milliárddal több papírt dobott a piacra. A hozamok nem mutattak szóródást: 7,12 százalékon alakultak az értékek. A hozam 1 bázisponttal magasabb az előző, hasonló futamidejű kibocsátás átlagához képest.

A 2022-ben lejáró, tíz éves adósságpapírokból a meghirdetett mennyiségben fogyott, 10 milliárd forint értékben. A befektetők 26,34 milliárd forintnyi adósságpapírt vásároltak volna, azonban az ÁKK itt nem emelte meg a tervezett kibocsátási szintet. A minimális hozam 7,3, a maximális 7,37, míg az átlagos hozamszint 7,36 százalékon alakult. Június 30-án, a megelőző kötvényaukciós napon (amikor az adósságkezelő nem értékesített 10 éves papírokat) a másodpiaci hozam 7,376 százalékon alakult, így jelentős elmozdulás nem következett be ahhoz képest.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.