BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Októberben is újabb rekordok a befektetési alapoknál

Október végére újabb csúcsra, 4433,7 milliárd forintra nőtt a befektetési alapok vagyona a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) adatai szerint. Ez 93 milliárd forinttal több mint a szeptember végi állomány, ami egyrészt a hónap során elért mintegy 20 milliárd forintos hozamnak, másrészt a csaknem 73 milliárd forintnyi tőkebeáramlásnak köszönhető.

A hónap nagy nyertesei a pénzpiaci alapok voltak, 41,4 milliárd forintot vonzottak. Az alacsony hazai hozamszintben viszont a magyarországi alapok népszerűsége a jelek szerint csökken. A pénzpiaci konstrukciók közül ugyanis a befektetők elsősorban a nemzetközi alapokat keresték, az euróövezeti konstrukciókba 18 milliárd, a dollárövezetiekbe 21 milliárd, a többi nemzetközi pénzpiaci alapba pedig 13,5 milliárd forint került.

A kötvényalapok a csökkenő hozamszint mellett is vonzanak még friss tőkét. A hosszú kötvényalapokból ugyan októberben már kifelé áramlott a pénz, a rövidekbe viszont még a tizedik hónapban is került 18 milliárd forintnyi friss pénz. A rövid kötvényalapok az idén hatalmasra duzzadtak, az OTP Optimában már 265 milliárd forint van, az Erste alapja 87 milliárdos, és 50 milliárd forint fölött van már a Budapest Alapkezelő és a Raiffeisen rövid kötvényalapjának vagyona is. A kötvényalapokban így október végén már 800 milliárd forint fölötti összeg volt, ami szintén történelmi csúcs. Az egyéves visszatekintő hozamok egyébként elég nagy szórást mutatnak a konstrukcióknál, a Raiffeisennél van 10 százalék fölötti visszatekintő hozamú rövid kötvényalap is, míg az MKB ilyen alapja mindössze 3,3 százalékot hozott az utóbbi 12 hónapban.

A vegyes alapok idei diadalmenete októberben is folytatódott. Az alapokba 12 milliárd forintnál is több friss tőke került, ezzel az összvagyonuk megközelítette a 290 milliárd forintot. A befektetők a jelek szerint a mérsékeltebb kockázatú kiegyensúlyozott alapokat keresik, ezekben már 210 milliárd forint van. Ezek a konstrukciók egyébként sokkal magasabb visszatekintő hozamot tudnak felmutatni, mint a rövid kötvényalapok, nem ritka a körükben a kétszámjegyű hozam sem az utóbbi egy évben.

Az abszolút hozamú alapok is vonzottak 12 milliárd forintnyi friss tőkét októberben. A teljes vagyonuk most már 416 milliárd forint, vagyis két-három év alatt szinte a semmiből indulva méretüket tekintve lekörözték az ingatlanalapokat. Az alapok teljesítménye nagyon vegyes, az OTP Trend például 35 százalék fölötti hozamot ért el 12 hónap alatt, a zárt végű Nyilasi 2016 viszont 42 százalékos mínuszban áll ugyanezen az időtávon.

A legnagyobb nyereséget a részvényalapokon lehetett elérni az elmúlt egy évben, a Bamosz adatai szerint akadnak olyan konstrukciók is, amelyek 30 százaléknál is magasabb hozamot értek el egy év alatt. Ezek többsége egyébként fejlett piaci alap, de a Concorde-nak egy hazai részvényalappal is sikerült elérnie 30 százalék fölötti hozamot az utóbbi 12 hónapban. Az összes részvényalap közül egyébként az idén eddig az OTP Klímaváltozásé a pálma, egyéves visszatekintő hozama 57,2 százalékos.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.