BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Számos rekord megdőlt az alapoknál

A kötvényalap, az abszolút hozamú és a vegyes alap az idei év eddigi részének slágerbefektetése. A kisbefektetők minden hónapban több mint 100 milliárd forintot helyeztek el alapokban a betétkamatokénál magasabb hozam reményében

A 2013-as év eddig a befektetési alapoké, a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének adatai szerint minden hónapban 100 milliárd forintot meghaladó friss forrás áramlott ugyanis ezekbe a konstrukciókba. Az első öt hónap mérlege már több mint 610 milliárd forintnyi friss pénz az alapoknál, amelyek vagyona május végére történelmi csúcsra, 4116 milliárd forintra emelkedett.

Az idei év egyik slágerterméke a kötvényalap. Az egyre alacsonyabb betétkamatokat kínáló bankoknak hátat fordító befektetők rengeteg pénzt vittek át a magas visszatekintő hozamokkal rendelkező konstrukciókba. Májusban a kötvényalapokba 64,7 milliárd forint friss pénz került, ezzel a konstrukciók eszközeinek értéke 724 milliárd forint fölé emelkedett, ami történelmi csúcs. A nagyrészt magyar állampapírokat vásároló kötvényalapok az első öt hónapban majdnem 250 milliárdnyi friss megtakarítást vonzottak. Ezek az alapok az idén eddig legalábbis jól teljesítettek, a rövid kötvényalapok hozama is meghaladta a pénzpiaci alapok nyereségét, a hosszúak pedig magasan túlszárnyalták a kockázatmentes hozamokat. Az elmúlt napokban viszont a Fed bejelentésének hatására ismét emelkedni kezdtek az állampapírhozamok, ez csökkenheti a befektetők nyereségét, sőt a szakemberek szerint a mostani viszonylag magas hozamszintek sem feltétlenül számítanak jó beszállási szintnek a kötvényalapoknál.
Az abszolút hozamú alapok előretörése is folytatódott az idén, májusban ezek az alapok 27,8 milliárd forintnyi friss tőkét vonzottak, az év első öt hónapjában pedig összesen 111,5 milliárd forint új pénz került beléjük.
A viszonylag kis alapkategóriának számító vegyes alapok népszerűsége is megugrott az idén, az első öt hónap alatt ezek a konstrukciók is csaknem 84,5 milliárd forintot vonzottak. A vegyes alapok a hónap végén 225 milliárd forintot meghaladó vagyont kezeltek. Az ingatlanalapok is ismét vonzzák a pénzt, májusban 7 milliárd forintnyi friss pénz került beléjük.

A részvényalap nem kelendő

Az alapok közül a részvényekbe befektetők kevésbé kelendőek.

Május végéig ez az alapkategória mindössze 2,4 milliárd forintot vonzott, az ötödik hónapban is kevesebb, mint félmilliárd forintot friss pénzt fektettek részvényalapba.

A fejlett piaci részvényalapokba egyébként megérte volna befektetni, ezek közül nem kevés ért el kétszámjegyű hozamot már az idén, a feltörekvő piacokon viszont kevés babér termett a befektetőknek, ezeken ugyanis lefelé mentek az idén a részvényárfolyamok.

Május végéig ez az alapkategória mindössze 2,4 milliárd forintot vonzott, az ötödik hónapban is kevesebb, mint félmilliárd forintot friss pénzt fektettek részvényalapba.

A fejlett piaci részvényalapokba egyébként megérte volna befektetni, ezek közül nem kevés ért el kétszámjegyű hozamot már az idén, a feltörekvő piacokon viszont kevés babér termett a befektetőknek, ezeken ugyanis lefelé mentek az idén a részvényárfolyamok. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.