BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ülnek a pénzen a fedezeti alapok portfóliókezelői

A hedge fundok arra számítanak, hogy néhány negyedéven belül hatalmas zuhanás következhet be a piacokon – írja a CNN Money. Ennek egyik jele, hogy történelmi csúcson van az alapok készpénzállománya. A portfóliókezelők igyekeznek „szárazon tartani a puskaport”, hogy ha hirtelen esni kezdenének a tőzsdék, be tudjanak szállni. „A legtöbb fedezeti alap, amit látok, kisebb piaci kitettséggel működik, mint valaha” – mondja Brad Balter, a Balter Capital Management befektetési tanácsadó cég alapítója. „Ez nem azt jelenti, hogy shortolnák a piacot, egyszerűen csak meg akarják őrizni a vásárlási erejüket, hogy ha adódik egy nagyszerű lehetőség, készen álljanak” – magyarázza. Sokan arra számítanak, hogy az európai adósságválság, az Egyesült Államokban várható megszorítások vagy a kínai gazdaság lassulása a 2008-ashoz hasonló reakciókat eredményez majd szerte a világon, amikor is a részvényektől hirtelen mindenki szabadulni igyekezett.

Ám a tőzsdék zuhanására fogadni kockázatos lehet. A Fed nyilatkozatai alapján ugyanis úgy tűnik, a bankárok hajlanának arra, hogy további élénkítő csomagokat vezessenek be. Az sem kizárt, hogy Ben Bernanke, a jegybank szerepét is betöltő intézmény elnöke a hét végén újabb kötvényvásárlási programot hirdet meg, ami még tovább emelheti a tőzsdei árfolyamokat, emellett az Európai Központi Bank is kész beavatkozni a kötvénypiacokon.

A fedezeti alapok portfóliókezelőinek gyávasága ahhoz vezetett, hogy a hedge fundok jóformán kimaradtak az idei tőzsderalikból. Miközben a New York-i tőzsde indexe, az S&P 500 az idén július 31-ig 11 százalékot emelkedett, a Morningstar hedge fund indexe csak 3,7 százalékot szedett magára.

Mivel a fedezeti alapok költségei magasak, a befektetők türelme is gyorsan elfogyhat. A második negyedévben már el is kezdték kivonni a tőkét az alapokból, a fél év végén 2,1 ezer milliárd dollár maradt így a hedge fundokban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.