BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ez okozhatta a kötvényhozamok tegnapi zuhanását

Valószínűleg a csupasz CDS-shortok tilalma okozta a tegnapi nagymértékű hozamcsökkenést az államkötvény-aukción. Az ÁKK is óvatosan kezeli a helyzetet, és a másodpiacon is a zavar jelei mutatkoznak.

Hatalmas hozamcsökkenés következett be tegnap az államkötvény-aukciókon. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) három-, öt- és tízéves kötvényeket ajánlott fel a befektetőknek, a hároméves papírok 5,9, az ötévesek 6,03, a tízévesek pedig 6,33 százalékos átlaghozammal keltek el.

A két rövidebb futamidejű kötvény hozama 82 bázispontnyit csökkent a két héttel korábban rendezett aukció óta, a tízévesé pedig 106 bázisponttal mérséklődött. A tízéves államkötvényt hasonlóan alacsony átlaghozammal utoljára 2005 szeptemberében lehetett kibocsátani.
A masszív hozamcsökkenés azonban nem párosult szokatlanul nagy érdeklődéssel, a hároméves kötvénynél kétszeres túljegyzés volt, az ötévesnél pedig csak másfélszeres, így az ÁKK a tervezett 15 milliárd helyett csak 13 milliárd forintnyi ajánlatot fogadott el. Egyedül a tízéves kötvényből emelte meg az elfogadott mennyiséget az államadósság-kezelő, és a délutáni nem kompetitív tenderen is csak ez a papír jutott szerephez.

A nagy hozamcsökkenés egyik oka az lehet, hogy eldőlt: az unió országaiban tilos lesz a CDS-ek meztelen shortolása, vagyis aki a CDS-ek esésére szeretne fogadni, annak meg kell vásárolnia a mögöttes állampapírt is – mondta lapunknak Orbán Gábor, az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő kötvényüzletág-vezetője.

A Magyarországról szóló hírek viszont feltétlenül támasztanák alá mindezt, vélhetően ez az oka annak, hogy a másodpiacon a zavar jelei mutatkoznak, és nehezen születnek kötések – tette hozzá a szakember. Az ÁKK is óvatos a jelek szerint, hiszen nem használta ki a lehetőséget, hogy alacsony hozamok mellett megszórja a piacot államkötvényekkel.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.