BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Alulbiztosítottak a magyar cégek

Egy itthon is hatályos uniós direktíva nyomán jelentősen megemelkedhetnek a hazai vállalatok pénzügyi terhei, ha környezetszennyezést okoznak. Ennek ellenére a hazai cégek – a legnagyobbak kivételével – kevesebbet költenek biztosításra a szükségesnél.

A Magyarországon is bevezetett, környezeti felelősségről szóló európai uniós direktíva többszörösére növelheti a cégek által okozott környezetszennyezés feltakarításának és a biodiverzitásban okozott károk helyreállításának költségét, valamint kötelezi őket a kompenzációs helyreállítási költségek megtérítésére is. A cégeket ezért könnyen a csőd szélére sodorhatja egy környezetszennyezéssel járó káresemény – hívta fel a figyelmet tegnapi közleményében az AIG Biztosító.

"Bár sokan hitték, hogy a 2010-ben bekövetkezett ajkai vörösiszap katasztrófa elég figyelmeztetés volt a vállalati szektornak, azonban azóta sem változott érdemben a cégek védekezése a környezetszennyezés pénzügyi következményei ellen. A legnagyobb magyar vállalatokat leszámítva, védtelenek a hazai vállalkozások egy, a környezetet terhelő károkozás következményeivel szemben” – mondta Kovács Gábor, az AIG Magyarország vállalati üzletágának igazgatója.

A pénzügyi felügyelet adatai szerint valóban nem nő jelentősen a vállalati felelősségbiztosítási piac Magyarországon: az elmúlt öt évben az általános felelősségbiztosításokból származó díjbevétel 16-17 milliárd forint környékén mozgott, vállalati vagyonbiztosításból pedig – az ágazati szövetség adatai szerint – tavalyelőtt nem egészen 45 milliárd forint bevételük származott a biztosítóknak.

A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) most megjelent felmérése szerint pedig a fokozódó piaci verseny, illetve a vállalatok fizetőképességének romlása az elmúlt években tovább csökkentette a vállalati vagyon- és felelősségbiztosítások díjait. A szervezet által immár harmadszor elvégzett példaszámítás alapján egy átlagosnak számító kisvállalkozás ma 20 százalékkal alacsonyabb díj mellett fedezheti alapvető kockázatait, mint két éve, miközben 2008-hoz képest a díjcsökkenés mértéke a 36 százalékot is eléri. „A díjcsökkenés a jelenlegi gazdasági helyzetben is lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy ne a biztosítási fedezetük kárára csökkentsék a biztosítási költségeiket – hangsúlyozta az eredmények kapcsán Póczik András, a FBAMSZ elnökségi tagja. Ma – tette hozzá – ugyanaz a fedezet húsz százalékkal alacsonyabb díjösszeg mellett is elérhető, mint két éve, így az adott biztosítási csomagok megfelelő felülvizsgálatával akár új, eddig hiányzó biztosítási elemek beemelése mellett is lehetőség marad a költségmegtakarításra.

Póczik András szerint a magyarországi vállalkozások közül ma különösen a kkv-szektort jellemzi az alulbiztosítottság, noha éppen ez a kör a legsérülékenyebb egy nem megfelelően biztosított, váratlan káresemény során. Kovács Gábor szerint pedig az átlagosan rendkívül alacsony – tízmilliós nagyságrendű - kártérítési limit problémája mellett az jelenti a legfőbb gondot, hogy a legtöbb hazai felelősségbiztosítási szerződés alkalmatlan arra, hogy egy komplex környezetszennyezési esetet teljes körűen kezeljen. A cégek többsége emellett jelenleg a döntési helyzetig sem jut el, ajánlatot sem kér a biztosítóktól, így érdemben mérlegelni sem tudja, milyen költségen biztosíthatná magát egy ilyen kiemelt kockázat ellen.
Pályázat Paksra

Tárgyalásos közbeszerzést kezdeményezett az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. a jövő évi nukleáris kárfelelősség-biztosítására, a korábbi években a biztosítási díj meghaladta az egymillió eurót. Az atomerőmű káreseményenként 100 millió SDR, illetve évente 125 millió SDR kártérítési limittel kéri a biztosítást. (Az SDR árfolyama 1,14 euró.)

A tavalyi és az idei közbeszerzést is az Allianz Biztosító által képviselt csoport nyerte. A csoport tagja az Allianz Hungária, a CIG Pannónia, a Generali-Providencia, a Groupama Garancia, a HDI Versicherung AG Magyarországi Fióktelepe és az UNION Vienna Insurance Group. A tenderre szeptember 2-ig lehet jelentkezni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.