BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kemény a tél a biztosítóknak

Akinek nincs megfelelő felelősségbiztosítása, a más káráért is fizethet

Az elmúlt napokban megmutatta erejét a tél. A rendkívüli hideg, a felfagyott utak sok balesetért felelősek. Az Aegon Magyarország adatai szerint a kemény novemberben mintegy 6 százalékkal több csonttöréses balesetet jelentettek be társaságunkhoz, mint egy évvel ezelőtt – az ilyen jellegű károkra a tavalyi 16,8 millió helyett 19,6 millió forintnyi kifizetés történt. Fontos tudni, hogy a bekövetkezett károk jó része nem az időjárással függ össze – számításaink szerint a téli időszakokban általánosan a csonttörések 10 százaléka hozható öszszefüggésbe az időjárással, a közlekedési viszonyokkal. (Ennél komolyabban kimutatható a romló útviszonyok hatása a gépjárműkárokra.)

Az idén az első hó is hamarabb jött, ám komolyabb kárt még nem okozott. Bár társaságunknál a tavaly novemberi nullához képest ez év novemberében már 18 bejelentés érkezett hónyomáskár miatt, ez meg sem közelíti a tavaly februári időszakot, amikor a tartósan megmaradó hótakaró összesen 1739 bejelentést indukált, amelyet márciusban további 769 követett. Az Aegon a múlt télen ilyen jogcímen több mint 100 millió forintot fizetett ki a károsultaknak, ez rekordnak számít. Felkészülni tehát nem árt.

A háztulajdonosok közül még mindig kevesen tudják, hogy a saját házban keletkezett károknál jóval nagyobb összeget fizethetnek ki akkor, ha a tetőről lezúduló hó okoz balesetet, személyi vagy tárgyi sérülést. Szerencsére komolyabb baleset nem történt tavaly, ám számos öszszetört autó tanúskodott arról, hogy a budapesti bérházaknál a tetőzet legalább olyan rossz állapotban van, mint például a vezetékek. A házak tulajdonosával, a házközösségekkel szemben rendszerint nem a károsult, hanem például gépkocsijának a biztosítója jár el, és bizony ilyenkor gyakran nagyon komoly öszszegekre rúg a bíróság által megítélt követelés.

Már csak ezért is a legfontosabb a megelőzés. Sokan úgy értelmezik a hazai joggyakorlatot – s e tekintetben a biztosítóknál is szép számmal találunk erre példákat –, hogy már az is elegendő lehet a felelősség alóli mentesülésre, ha a háztulajdonos jól látható helyre kifüggeszti a járdaszakaszon a hóomlásveszélyre történő felhívást. Ez ugyanakkor valójában akkor áll meg, ha közben a háztulajdonos azt is dokumentálni tudja, hogy a figyelmeztetés kihelyezésével párhuzamosan hozzákezdett a közvetlen veszélyhelyzet megszüntetéséhez. Az Aegon új, Lakás- és Szabadidő Biztosítása a téli károk esetén is teljes védelmet nyújt. Az alapkockázatok között szerepel a hónyomás, tehát a lecsúszó hó által a biztosított épületekben okozott károk is térülnek. A biztosításhoz kiterjesztett felelősségbiztosítási kockázatvállalás is tartozik – azaz a harmadik félnek okozott károk is jóval könnyebben és magasabb limitösszegig térülnek. Ha mindehhez hozzávesszük, hogy új lakásbiztosítási módozatunkhoz utasbiztosítási védelem is kapcsolható, látható, hogy ideális „téli” biztosításról van szó – hiszen még a téli szenvedélynek, a síelésnek is nyugodtan hódolhatunk.


A szerző az Aegon Magyarország vezérigazgató-helyettese

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.