BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kgfb - díjak, átkötések, várható fejlemények

Bár a tavalyi kampányban tovább csökkentek a kötelező biztosítások átlagdíjai, még mindig nyereséges az üzletág. Az átkötéseket nem számítva a legutóbbi kampány 700 ezer átkötést hozott.

A kockázati tényezők alakulása alapján az várható, hogy 2012-ben a kötelező gépjármű felelősségbiztosítási (kgfb) üzletág összpiaci szinten továbbra is nyereséges lesz – állapítja meg a pénzügyi felügyelet (PSZÁF) most megjelent elemzése. A felügyelet kalkulációi szerint a rendkívüli tételekkel nem számolva 3 milliárd forintos biztosítástechnikai veszteség adódik, amelyet a tartalékok fedezeti portfólióján várható hozam 10 milliárd forint körüli szokásos vállalkozási nyereségbe fordít át.

A biztosítók (beleértve a határon átnyúló szolgáltatást is) az átkötési időszakban összességében 983 ezer fölmondást, illetve 1,026 millió új szerződést regisztráltak, amelyből 111-116 ezer a flottákat érinti. A hozzávetőlegesen egymilliónyi átkötésből 288 ezer a régi biztosítóhoz visszakötők száma, így a ténylegesen biztosítót váltók száma 690-710 ezer körül alakult.

A PSZÁF adatai szerint a 2012-es díjtarifákkal a 2011-es állományon számolt díjak összességében mindössze 2,8 százalékkal alacsonyabbak a 2011-es díjaknál. Ennek ellenére a 2011 végi 23277 forintos, átlagos állománydíj 2012 elejére 11,6 százalékkal, 20571 forintra csökkent, ugyanis a régi szerződésük helyett újat kötő szerződők (váltók) átlagosan a régi díjuk 28,4 százalékát spórolták meg. Így a váltók még a 30 százalékos baleseti adóval együtt is átlagosan 7 százalékkal kevesebbet fizetnek, mint korábban. Mivel ugyanakkor a váltók számára a régi biztosítójuk a régi díjukhoz képest átlagosan 3,4 százalékkal magasabb díjat ajánlott, az átkötők valójában átlagosan 30,8 százalékot spóroltak a váltással.

A kampányidőszakban inkább az átlagosnál magasabb díjú szerződők váltottak, de a váltás után a váltók átlagdíja 17.868 forintra, azaz mélyen az új átlagdíj alá csökkent. Ez ugyan azt mutatja, hogy mennyire megérte váltani, de nem jelenti azt, hogy a nem váltók is ekkora vagy ehhez hasonló csökkenést tudtak volna elérni, ha a váltás mellett döntenek, hiszen értelemszerűen inkább azok váltottak, akiknél a váltás érdemi díjcsökkenést eredményezett.

A 2011. december 31-ei 99,5 milliárd forintos összpiaci állománydíj 2012. január 1-jére 88,8 milliárdra csökkent. Ez a 10,6 milliárd forintos - 10,7 százalékos - díjtömegcsökkenés két lépcsőben valósult meg. Egyrészt a biztosítók újratarifálták áraikat, és minden szerződőre adódott egy új díj a régi biztosítójánál. Ez önmagában 2,8 milliárd forintos díjtömeg-csökkenést eredményezett. Másrészt ezen új díj alapján a váltás mellett döntők további 7,8 milliárd forintos csökkenést okoztak.

A 2012. évi jelentős díjcsökkenés ellenére az egy évvel korábbi történésekhez képest csökkenő díjesési intenzitást figyelhetünk meg – írja az elemzés. Tavaly a teljes díjtömeg a mostani 10,6 milliárddal szemben 20 milliárd forinttal, a mostani 10,7 százalékkal szemben 16,8 százalékkal csökkent, viszont a régi biztosító új díjához képest alig spóroltak többet az átkötést választó szerződők, mint most. Ez a kettősség azt mutatja, hogy a tavalyi konszenzus mind irányában, mind mértékében megbomlott a díjcsökkentés terén, egyes biztosítók már kevésbé bíznak a kockázatok további csökkenésében. A jelentősebb díjeltérítések miatt mégis ugyanolyan lehetőségek adódtak az egyes ügyfelek számára egy lényegesen jobb ajánlat megtalálására.

Nem csak az ár számít

Annak ellenére, hogy a kgfb-ben a biztosítás díja a meghatározó, az alkuszi adatok azt mutatják, hogy a váltók mindössze 58,9 százaléka választja a legolcsóbb ajánlatot. (2011-ben ez az arány 57,8 százalék volt). Egyes biztosítókat az ár ellenében is előnyben részesítenek a szerződők másokkal szemben: ez a szimpátia pedig anélkül eredményezhet nagyobb állományt egy biztosítónak, hogy ennek árát az alacsonyabb díjakon keresztül meg kellene fizetnie.

-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.