BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Közös káralap kellene az államosított kórházaknak

Az államosított kórházak épület-, vagyon- és gépjármű-biztosításaira várhatóan még az idén központi közbeszerzést írnak ki – értesült a Világgazdaság. A kórházak számára a legnagyobb tételt jelentő és a legtöbb aggályt felvető intézményi felelősségbiztosításoknál ez azonban nem jöhet szóba, mert a műhibaügyek elszaporodása miatt mára gyakorlatilag monopolhelyzet alakult ki ezen a piacon: az Allianz biztosítja a kórházak döntő többségét, míg a Generali-Providencia kevesebb, mint 10 kórházat visz. Az üzletág biztosítói szemmel egyértelműen veszteséges még akkor is, ha becslések szerint a kilencvenes évek végétől több száz százalékkal emelkedtek az intézmények biztosítási díjai.

Ezek a díjak persze nem publikusak, ám azt a Magyar Kórházszövetség elnöke is megerősíti: a nagyobb intézmények esetében többmilliós tétel a felelősségbiztosítás. A törvényi előírások ellenére nincs is minden magyar kórháznak folyamatos felelősségbiztosítása, holott enélkül elvileg nem is működhetnének – mondja Rácz Jenő.

Ennek az az oka, hogy a biztosítási díjat éppúgy, mint az elveszített kártérítések összegét abból a pénzből kell kigazdálkodni, amit a működtetésre kap a kórház. Márpedig a kártérítések nagyságrendjét semmi sem korlátozza, a bíróság belátására van bízva, mekkora összeget ítél meg az alpereseknek. Márpedig ez a biztosítók számára is kiszámíthatatlan kockázatot jelent.

Ezért is javasolta a Kórházszövetség már évekkel ezelőtt, hogy a felelősségbiztosítás helyett az intézmények, illetve tulajdonosaik hozzanak létre egy közös káralapot, és ebből fizessék a – törvényben limitált – kártérítéseket. Rácz Jenő szerint az államosítással egy ilyen konstrukció kidolgozására most igazán jó lehetőség kínálkozik, hiszen nem kell többtucatnyi tulajdonosnak egyezkednie. Ezzel elkerülhető lenne az a jelenlegi gyakorlat is, miszerint a biztosító nem csak az átvállalt kártérítés összegét maximálja (általában 5-10 millió forintban), de azt is kiköti, hogy évente, mondjuk, legfeljebb két vesztes pernél hajlandó helytállni.

A műhibaperek miatt nincs üzlet az egészségügyi intézmények biztosításában.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.