BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Növekedhet az idén az agrárbiztosítások díjbevétele

Kockázatkezelés A gazdák is felelősségteljesebbé válhatnak, és a támogatási keret is nőtt tavalyhoz képest

Egy hónapjuk maradt még a gazdáknak, hogy megkössék a mezőgazdasági biztosításokat a földjeikre. Tavaly óta állami támogatást is lehet kérni ezekre a biztosításokra, a 2012-es első esztendőben azonban nem használták ki az érintettek a keretet. Összesen 2,7 milliárd forintnak megfelelő euróval támogatta volna az állam a biztosítási díjakat, és ennek kevesebb mint 30 százalékát használták csak fel a gazdák.

Ennek oka a piacvezető Groupama Garancia szerint egyrészt az volt, hogy a törvényhozás nem tartott lépést a mezőgazdaság által diktált terminusokkal, a vonatkozó rendelet megkésve lépett hatályba.

A biztosítótársaságok pedig csak ezt követően tudták elkezdeni a termékfejlesztést, így az értékesítés áprilisra és májusra csúszott. Az Allianz szerint az is hátráltatta a biztosítás elterjedését, hogy a gazdálkodók körében még nem terjedtek el széles körben a támogatásra vonatkozó információk, és az adatközlési folyamat is nehézkes volt. Az agrárbiztosítások piaca így alig bővült, a díjbevétel a biztosítóktól származó adatok szerint mindössze 9,1 milliárd forintra hízott a 2011-es 8,83 milliárd forint után.

Az idén ennél jobbat várnak a biztosítók. A Groupama Garancia szerint mind a támogatott, mind a nem támogatott agrárbiztosítások iránt nőni fog az érdeklődés, emiatt mérsékelt 5–10 százalékos növekedést várnak a piacon. Bekövetkezhet emellett egyfajta piaci átrendeződés is a támogatott konstrukciók javára. Hasonlóan optimisták a Generali szakértői, akik szintén arra számítanak, hogy mind a támogatott, mind a nem támogatott mezőgazdasági biztosítások volumene emelkedhet, mivel a szektorból élők szemlélete is felelősségteljesebbé vált. Tekintettel arra, hogy az idén a tavalyinál két hónappal korábban meg lehetett kezdeni a támogatott konstrukciók értékesítését, az állományok akár 10–15 százalékkal is bővülhetnek.

Az Allianz szerint is bőven van lehetőség a piacon, mivel a termőterületek csak mintegy harmada van biztosítva, ezek is jellemzően csak egy-két kockázatra. Sőt a biztosító szakértői szerint arra is jó esély van, hogy a termelők a tavalyihoz hasonlóan az idén sem használják majd ki a teljes keretet, így megkaphatják a maximális, 65 százalékos állami támogatást a díjakra.

Fontos határidők

Az idén is maximum 65 százalékos kedvezményt kaphatnak a gazdák a növénybiztosítások díjából, ha valamelyik államilag támogatott biztosítást választják.

Az egységes benyújtási kérelmet, amely tartalmazza ezt a támogatási igénylést is előre láthatóan az idén is május 15-ig kell majd beadni.

Ezt követően még 25 napig lehet majd igényelni a támogatott agrárbiztosítást, de ebben az esetben a támogatási összeg munkanaponként

1 százalékkal csökkenhet.

A biztosítási díjakat október végéig kell rendezniük a termelőknek, hogy a biztosítók elküldhessék az igazolást a minisztériumnmak.

Az egységes benyújtási kérelmet, amely tartalmazza ezt a támogatási igénylést is előre láthatóan az idén is május 15-ig kell majd beadni.

Ezt követően még 25 napig lehet majd igényelni a támogatott agrárbiztosítást, de ebben az esetben a támogatási összeg munkanaponként

1 százalékkal csökkenhet.

A biztosítási díjakat október végéig kell rendezniük a termelőknek, hogy a biztosítók elküldhessék az igazolást a minisztériumnmak.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.