BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Börtönbüntetés is járhatna a felelőtlen brit bankároknak

SZABÁLYOZÁS Bűncselekménnyé kellene nyilvánítani a felelőtlen bankári tevékenységet, és az ebben vétkesnek talált vezető banki tisztviselőket akár szabadságvesztéssel is sújtani lehetne a brit parlament tegnap közzétett javaslatcsomagja szerint. A banki magatartási normák vizsgálatára létrehozott alsóházi eseti bizottság 571 oldalas tanulmánya azt javasolja a brit kormánynak, hogy jogszabály rögzítse a nagybankok vezető beosztású munkatársainak személyes felelősségét a pénzintézetek működéséért.

A bizottság ajánlása szerint a törvényben körülírt személyi felelősség alapján bűncselekménynek minősülne a gondatlan bankári magatartás, amelyért akár börtönbüntetés is kiszabható lenne. Az ajánlások között szerepel az is, hogy a pénzügyi felügyeleti hatóságok törvényi felhatalmazás alapján megtilthassák prémiumok kifizetését költségvetési támogatásra szoruló bankok vezetőinek. Az eddigi gyakorlat „a kudarcot jutalmazta... és a magas bankári fizetésekkel kapcsolatos lakossági indulatokat nem lehet azzal elintézni, hogy kicsinyes féltékenységről van szó” – áll a jelentésben. A bizottság annak a nézetének is hangot adott, hogy a kereskedők között növelni kellene a női munkatársak arányát, mivel ez valószínűleg csökkentené a túlzott kockázatvállalás rizikóját.

Az ajánláscsomag közvetlen előzménye a Libor-botrány kirobbanása volt. A brit pénzügyi szolgáltatási felügyelet (FSA) ugyanis tavaly nyáron feltárta, hogy a Barclays néhány kereskedője a 2008-2009-es pénzügyi válság előtt és alatt rendszeresen manipulálta a bankközi kamatlábat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.