BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Budapest Bank: tud és akar hitelezni a kkv-knak

A Budapest Bank vállalati üzletága a csökkenő piacon is növelni tudta hitelállományát az első félévben – nyilatkozta lapunknak Takács Zoltán, a hitelintézet vállalati értékesítési vezetője. Úgy látja: a jegybank hitelprogramja lendületet adhat a finanszírozási piacnak, ám a tartós növekedéshez a gazdasági környezet fenntartható javulása is szükséges

– A kis- és középvállalkozások szempontjából milyenek a kilátások, ami a makrogazdasági környezetet illeti?

– Az elmúlt években a kkv-kat továbbra is mérsékelt üzleti aktivitás, a beruházások elhalasztása jellemezte. A hosszú lejáratú finanszírozási igény szűkül, és a kifutó hitelek nem pótolhatók a pénzintézeti szektorban ezzel arányos mértékben. Továbbra is a rövid lejáratú hitelekre van főként igény. Ahhoz, hogy a beruházások és ezzel együtt a hosszabb távú finanszírozási igény beinduljon, a belső fogyasztás élénkülése, a hazai és európai gazdasági helyzet stabilizálódása szükséges. Számítunk arra, hogy az amortizálódott eszközparkok cseréjére – amely már elengedhetetlenné vált a cégek versenyképességének megőrzéséhez – a vállalkozások jelentős részénél folyamatosan sor kerül, de ez önmagában kevés az érdemi növekedéshez.

– Az MNB hitelprogramja mennyiben járulhat hozzá a helyzet javulásához?

– A program számos cégnek lehetőséget adott a korábban tervezett, de halogatott fejlesztésekre, forgótőke-finanszírozásra. A vártnál nagyobb volt az érdeklődés az új hitelek iránt, és nekünk is az volt a stratégiánk, hogy minél több új beruházást támogassunk – végül 50-50% lett az I. pillérben az új hitelek és a hitelkiváltás aránya. A program tapasztalatunk szerint lendületet adott a szektornak: úgy látjuk, azokat is megmozgatta, nyitottabbá tette a fejlesztések iránt, akik nem részesültek a forrásaiból. Ezzel együtt nem szabad túlzott elvárásokat megfogalmazni a program kapcsán: annak ugyanis rövid az időtartama, limitált a keret, a gyökeres változásokhoz pedig hosszabb idő kell.

– A mezőgazdasági szektor a Budapest Banknál is kiemelt területnek számít. Ott milyenek a lehetőségek?

– Az agráriumot – részben az uniós támogatásoknak köszönhetően – komoly beruházások, és stabilan működő vállalatok jellemzik, főleg a szántóföldi növénytermesztésben tevékenykedőket. Ennek megfelelően továbbra is stratégiai területként kezeljük: jelenleg a vállalati portfóliónk 12-14 százalékát teszik ki az agrárcégek, és a jövőben tovább szeretnénk növekedni ezen a téren.

– Ebben a környezetben milyen eredményeket ért el a Budapest Bank a kkv-finanszírozásban az elmúlt időszakban?

– A Budapest Bank vállalati üzletága elsősorban a kkv-kra fókuszál, ügyfeleink döntő többségét, több mint 80 százalékát ezek a cégek adják, ezen belül is 90 százalékban a magyar kis- és középvállalkozások. Azon kevesek közé tartozunk, akik növekedni tudtak a kihívásokkal teli környezetben is. Mi az elmúlt válsággal telt évek alatt is folyamatosan bővíteni tudtuk kkv-hitelállományunkat, miközben az a teljes bankszektort vizsgálva drasztikusan – évről évre 10 százalékkal – csökken. Az első félévben 8 százalékkal bővítettük a hitelállományunk, miközben a PSZÁF adatai szerint a kkv-szektor hitelállománya 4,67 százalékot esett a tavalyi első félévhez képest. A növekedés mellett vállalati portfóliónk minősége is kiemelkedően jó: a 90 napon túl késedelmes állomány 10 százalék körüli, amely közel fele a piaci átlagnak.

– A lízing mindig kiemelt területnek számított a bankcsoporton belül. Hogyan tud hozzájárulni a vállalati üzletág teljesítményéhez?

– Leányvállalatunk, a Budapest Lízing is jól teljesít: vállalati lízingben az első három piaci szereplő közé tartozunk, és folyamatosan növeljük részesedésünket az agrárium és az iparigép-finanszírozás terén. Mezőgép-finanszírozásban tavaly csaknem hétszeresére növeltük új kihelyezésünket, így jelenleg több mint 10 százalékos piaci részesedéssel rendelkezünk ezen a területen.

– A makrogazdasági környezet és az erős verseny nem könnyíti meg a kkv-piacon érdekelt hitelintézetek dolgát. A Budapest Bank hogyan tud érvényesülni ilyen körülmények között?

– A Budapest Bankot hosszútávra tervező, megbízható partnerként ismerhették meg a vállalkozások. Ez egyrészt kiszámíthatóságunknak köszönhető: a több mint tíz éve folytatott következetes, konzervatív hitelezési politikánk miatt nálunk a válság hatására sem kellett jelentős szigorításokkal szembesülniük ügyfeleinknek. Másrészt több mint tíz éve vagyunk partnerei a kkv-knak. Nálunk olyan tanácsadók tartják a kapcsolatot a cégekkel, akik mélyreható ismeretekkel rendelkeznek a különböző ágazatok problémáiról, lehetőségeiről, és akik véleményére és szakértelmére nemcsak pénzügyekben, hanem azon túl is lehet számítani. Nem utolsósorban pedig széles termékkínálatunkkal segítjük az ügyfeleket: a bankcsoporthoz tartozó lízingcégünkkel együtt minden igényre találunk megoldást. Mindez ahhoz vezet, hogy mi tudunk és akarunk forrást biztosítani a jól működő vállalkozásoknak, hiszen sem tőke-, sem működési oldalról nincs akadálya annak, hogy ügyfeleink igényét kiszolgáljuk, illetve potenciális, fejlődőképes vállalkozásokat keressünk meg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.