BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Budapesten vágást, Prágában és Bukarestben tartást várnak

Alapkamat A Magyar Nemzeti Bank az elemzői várakozások szerint a forintgyengülés ellenére folytatja a kamatcsökkentést, a szintén a héten döntő cseh, román és török kamatdöntéseken viszont tartást vár a piac. A Matolcsy György kinevezését követő első kamatdöntő ülésen – kedden – szinte biztos, hogy soha nem látott szintre, 5 százalékra csökken az alapkamat. A Reuters által megkérdezett 22 elemző közül 20-an 25 bázispontos vágásra számítanak, egy-egy szakember tartást, illetve 50 bázispontos vágást valószínűsít. A monetáris tanácsot a szakemberek szerint nem befolyásolja a magas euróárfolyam, amelyet az elmúlt napokban Varga Mihály, Cséfalvay Zoltán, Martonyi János és Szijjártó Péter verbális intervenciói sem tudtak tartósan 305 forint alá csalogatni.

Csütörtökön tartja kamatdöntő ülését a cseh jegybank, amely a gyakorlatilag zéró (0,05 százalékos) alapkamat mellett egyelőre kivár. A jegybank, amelyben decemberben felvetődött a nemkonvencionális eszközök alkalmazása is, úgy véli: a korona gyengítésének csak marginális pozitív hatása lenne, a versenyszféra szereplői közül több számára egyenesen negatív. Szintén csütörtökön döntenek az alapkamatról Bukarestben is, ahol az infláció emelkedése és a lej gyengülése miatt az 5,25 százalékos alapkamat tartása várható.

A lengyel jegybank a múlt héten 50 bázispontos kamatvágással döbbentette meg a piacot, amit sokan a lazítási ciklus záróakkordjának tekintenek. A ráta csökkentésével Lengyelországban is a növekedésnek próbálnak lendületet adni. A jegybanki prognózis szerint a gazdaság az idén mindössze 1,3 százalékkal bővül, aminél még 2009-ben is gyorsabb (1,6 százalékos) ütemben nőtt a GDP.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.