BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csőddel fenyegetik Magyarországot, mégis erősödik a forint

A forint kisebb erősödést mutat pénteken délelőtt a csütörtök esti árfolyamhoz képest. A hazai devizának támogatást nyújt, hogy kedvező ipari termelési adat érkezett Magyarországról.

Délután

A forint délután erősödött az euróval szemben: a közös európai devizát 283 forint közelében is jegyezték.

„Lehet, hogy a hazai piac annak a sajtóinformációnak örül, hogy egy hitelminősítő megfenyegette a kormányt” – mondta a Világgazdaság Online-nak egy banki elemző. Szerinte így legalább nem csinál meggondolatlan dolgot a magyar kormány.

Az [origo] délután arról írt, hogy az egyik nagy hitelminősítő jelezte, ha a kormány önkényesen lép az önkormányzati adósság átvállalásában, és így nem fizetik vissza a teljes adósságot a bankoknak, azt államcsődnek tekintik majd.

A lap szerint ha a kormány erőből, önhatalmúlag kényszerítené rá a bankokat a kormány, hogy az önkormányzatoktól átvett adósságcsomagon valamekkora veszteséget szenvedjenek el, az jogilag csődeseménynek minősülne, azaz részleges államcsőd állna be.

Az elemző megemlítette, hogy a régiós felülteljesítésben szerepet játszhat az is, hogy kedvező ipari adat érkezett ma Magyarországról.

Délután javult a külpiaci hangulat is, és az amerikai tőzsdék kisebb pluszban állnak Barack Obama újraválasztása óta először. A forint a külső hangulatjavulásból is profitálhat.

Délelőtt

Az eurót 284,2-284,4 forint körül jegyzik, ami erősebb szintet jelent a csütörtök esti 285 alatti kurzusnál. A forint annak ellenére mutat erőt, hogy a nemzetközi befektetői hangulat kissé borongósnak mondható.

Bámli Károly szerint ma reggel a vártnál jobb ipari termelési adat hatására korrigált az árfolyam. „A jövő heti GDP-adat előtt jó hír, hogy még nem fulladt ki az ipar lendülete” – írta a Commerzbank közgazdásza.

A KSH adatai szerint szeptemberben – előzetes adatok alapján – 3,8 százalékkal visszaesett az ipari termelés az előző év azonos hónapjához viszonyítva, ugyanakkor a munkanaphatástól megtisztított index 0,6 százalékkal nőtt. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index szeptemberben 0,7 százalékkal emelkedett, ami kedvezőnek mondható.

„A július-szeptemberi adatok alapján van remény arra, hogy a gazdaság kikerülhetett a technikai recesszióból” – vélte Suppan Gergely. A TakarékBank elemzőjének számításai szerint a harmadik negyedévben az ipari termelés 2,5 százalékkal nőhetett az előző negyedévhez képest.

Bámli Károly szerint hét vége lévén alacsonyabb likviditás várható a nap folyamán, és továbbra is a nemzetközi hangulat és az európai adósságválság fejleményei lehetnek hatással az árfolyam alakulására. A Commerzbank elemzői szerint ma az euró/forint árfolyam 282,50-285,50 között ingadozhat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.