BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A forint remekül teljesít, de az IMF újra aggódhat az MNB függetlensége miatt

Az IMF-szerződés ügye árnyékot vethet a kormány újabb ötlete, miszerint a jegybank O/N betéteire is kivetné a tranzakciós adót – írja elemzésében Kerékgyártó Imre, a Commerzbank közgazdásza.

EUR/HUF (283,50 – 286,50): A forint remekül teljesít a piac általános hangulatához képest. A tegnapi nap oldalazása 285-287-es centrummal végül az erősödés győzelmét hozta és ma reggel még egy lépcsővel lejjebb, 284-286 közötti kereskedést várunk.

Az áprilisi végleges külkereskedelmi mérleg adat ugyan kicsit gyengébb lett a vártnál, de e fölött elsiklik a piac, ha az IMF-szerződés ügye rendben halad. Utóbbira árnyékot vethet a kormány újabb ötlete, miszerint a jegybank O/N betéteire is kivetné a tranzakciós adót. A tárgyalópartnereink ezt ugyanis értelmezhetik a jegybank függetlenségén esett csorbának, és ez pont ellentétes a nehezen kialakult, új, elfogadás előtt álló jegybanktörvény céljával és szellemiségével. Mindazonáltal a várt haszon is kérdéses, hiszen az állam egyik zsebéből kerülne a másikba az adóbevétel.

EUR/USD (1,2530 – 1,2650): Az EU csúcs hatása a pénzpiacokon múlni látszik. A kezdeti lelkesedést és hozamcsökkenést követően a 10 éves német állampapírhozamok újra a hétvége előtti szintekre emelkedtek. A veszélyzónában lévő országok helyzetének általános javulását azért mutatja, hogy az olasz 10 éves kötvények 1 hónapos rekordszinten vannak. A kép vegyes, mivel az EKB újabb intézkedéseibe vetett bizalom keveredik az amerikai makroadatok felett érzett aggodalommal és az ESM 2.0 kivitelezhetőségi problémáival. A finnek és a hollandok már jelezték, hogy nem szavazzák meg az ESM program korlátlan másodpiaci kötvényvásárlását. A német jóváhagyás is húzódik 2-3 héttel, mivel az Alkotmánybíróság még vizsgálja az ESM ügyét.

A kötvényprogram kibővítésének árát és a tervek szerint piacra zúduló likviditást a nap végén valakinek meg kell fizetni, márpedig ez értelemszerűen az eurózóna fejlettebb fele lesz (mégha az ár a betonstabil AAA besorolás elvesztése vagy a finanszírozási költségek emelkedése is lesz esetenként). Mindez a lelkesedés fokozatos lehűlését eredményezi és lassan kialakul egy nyugalmi állapot a piacokon. Globális szinten a kockázatvállalási hajlandóság kevésbé javult, inkább stagnál - ezt tükrözi az EURUSD árfolyamszintje is, mely letáborozott az 1,26-os szintnél.

Európában a görögöket egyesek piszkálják (a bajor pénzügyminiszter szerint elő kell készíteni a görögök kilépését az eurózónából), mások a megmentésükön dolgoznak (az EKB részéről sürgették a görög bankok azonnali feltőkésítését a jelenlegi mentőcsomagból, azaz ne várjanak az új ESM programig, vagy a mentőcsomag július 24-én kezdődő újratárgyalásáig). Az USA-ból érkező impulzusok sem rózsásak – tegnap az ISM index értéke 50 pont alá csökkent és az adat minden tekintetben az amerikai gazdaság lendületvesztéséről tanúskodik. Ez is a kockázatkerülés növekedését, illetve a QE3 program beindításának valószínűségét erősíti.

CHF/HUF (235,00 – 238,50): Az EURCHF árfolyam visszaállt a megszokott 1,2010-es szinthez, így a forint erősödése tud érvényesülni a CHFHUF devizapárban is. Stabilan 240 alá jöttünk, kérdés, hogy most képes lesz-e tartósabban is itt maradni a forint.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.