BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"A forintot nem rendítette meg az MNB exelnökének nyilatkozata"

A forint erős szinten áll az euróval szemben, Járai Zsigmond nyilatkozata sem rendítette meg, miszerint Magyarország gazdaságának javuló megítélésével csökkenhet a hazai alapkamat - írja Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza napi devizapiaci elemzésében.

EUR/HUF (263,00 – 265,50): Változatlanul erős szinten tartózkodik a forint, enyhe forintgyengülést tapasztalhatunk a mai reggel folyamán, de ettől függetlenül úgy fest, hogy a mai napra optimista hangulatú kereskedésre számíthatunk.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

Az EUR/HUF árfolyamát nem rendítette meg az MNB exelnökének nyilatkozata, miszerint Magyarország gazdaságának javuló megítélésével csökkenhet a hazai alapkamat.

Járai úr szerint az év végére akár a jelenlegi 6 százalékos szint alá kerülhet az irányadó jegybanki kamatláb. Régiós összehasonlításban nincs semmi említésre méltó helyzet, mindhárom térségbeli deviza oldalazó mozgást végez az euróval szemben, talán a német inflációs számok hoznak némi pezsgést a mai kereskedésbe.

EUR/USD (1,4620–1,4720): Kissé ellentmondásos az amerikai pénzügyminiszteri nyilatkozat a tízéves új exportstratégiával. Geithner úr az erős dollár szükségességét hangoztatja, miközben egy évtized alatt a kormány megduplázná a kivitelt, ami egyébként is ambiciózus, de erős dollárral végképp az. Az USD pedig egyre csak gyengül, főleg amíg nem kristályosodik ki a deficitcsökkentési terv, illetve amíg nem látszik, hogy a QE program hogyan fog kifutni.

A dollár helyzete a ma esti FED kamatdöntést követő sajtótájékoztató alapján változhat, de az a legvalószínűbb, hogy folytatódik a gyengülő trend, hacsak Bernanke úr nem keveri bele a mondanivalójába az emelkedő inflációs veszélyeket rövid-, és/vagy középtávon. Az EUR/USD árfolyama a fentiek miatt 1,47 felett is járt, és egyre többet lehet olvasni az 1,50-es árfolyamról. Nő az esélye a tartósan 180 alatti USD/HUF kurzusnak.

CHF/HUF (205,00 – 207,40): Már egy jó ideje csak a frank tudja globálisan betölteni a devizák közül a klasszikus mentsvár szerepet, a dollár leginkább a QE program, a jen pedig katasztrófák következményei miatt nem igazán favorit mostanság, ha kockázatkerülésről van szó.

Tegnap az S&P rontotta a japán adósságbesorolás kilátásait, ami szintén a frank malmára hajtja a vizet. Az euróval szemben a hónap elejéhez képest 3 százalékot erősödött a frank. Szerencsére a forint viszonylag jól tartja magát, így 206-207 körül tudott stabilizálódni a CHF/HUF árfolyama.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.