BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A hét közepén áttörheti a határt a forint

A 281 és a 282-es szint közé ékelődve kezdi meg szeptember második felét az euró/forint árfolyama, ami nagyjából megfelel a pénteki kereskedés átlagos kurzusának – írja elemzésében a Commerzbank.

A stagnáló árfolyam mellett a kötvényhozamok a  másodpiacon, főleg a távolabbi futamidőkben tovább tudtak  csökkenni, a 10 éves magyar papír 7,16 százalékos átlaghozammal  szerepelt, míg a referencia CDS-felárunk 362 bázispontra esett. A  csődbiztosításunk a pénteki esést követően megfeleződött a január  5-i 735-ös csúcs után, de természetesen van még hova csökkennie  a felárunknak, hiszen a csehek 86, a lengyelek 108, a románok  pedig 311 bázispontnál járnak.

A héten a makroadatok  szempontjából nem számíthatunk fontos hazai publikációkra,  viszont néhány nap múlva kiderülhet, hogy milyen alternatív  kormányjavaslatokkal indulhatna meg az IMF tárgyalások második  köre. Ha képes a nemzetközi befektetői hangulat tovább javulni,  akkor továbbra is esélyes a 280-as szint áttörése lefelé, de ez  várhatóan akkor fog a legnagyobb valószínűséggel megvalósulni,  ha kiderülnek a kormány javaslatai, a hét közepe felé.

Az EKB, és a Fed a várakozásoknak  megfelelően bejelentette a kötvényvásárlási programokat, amire a  piacok pozitívan reagáltak. Most, hogy ezeken túl vagyunk, ismét az  EU válságkezelése lesz a figyelem középpontjában, de ezzel  párhuzamosan Kínából is várható még egy komplexebb  gazdaságélénkítő csomag, ami további hangulatjavulást  eredményezhet. Míg az EU, USA már lépett, illetve Kínában is várhatóak az intézkedések, addig Indiában sem tétlenkednek, a  szubkontinensen átfogó reformokat vezetnek be.

Többek között  lehetőség nyílik a külföldi befektetőknek a kiskereskedelmi  szektorba invesztálni, illetve „betörhetnek” a hatalmas indiai  légiközlekedési piacra a külföldi légitársaságok. Az euró/dollár árfolyama 1,31 felett indítja a hetet, valamint 215 közelében jár a  dollár / forint kurzusa. 

Viszonylag magasan, 1,2150-nél jár  az euró/frank árfolyama, ami jól tükrözi az elmúlt hetek pozitív  fejleményeit. A frank/forint keresztárfolyama 231,50 – 232,50 közötti szinteken kezdi a mai napot. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.