BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A piac a "legrózsásabb szemüvegét" vette fel a forint kapcsán

A tegnapi jelentős erősödés után a forint még egy hajszálnyit erősödött reggel, majd 290 alatti szintekről visszafordult a hazai deviza.

Reggel 289,5-ig erősödött a forint az euróval szemben a 290,5-ös záróárfolyamáról, majd egészen 291,5-re gyengült vissza a hazai fizetőeszköz.

A forint tegnap 295 feletti kurzusról 290 alá erősödött az euró ellenében, és csütörtökön e szint körül mozog a jegyzés. Január 5-én elért historikus mélypontjához képest – 324-es jegyzés felett – 10 százalékot erősödött a hazai deviza.

A Raiffeisen Bank közgazdászai szerint technikai szinten már jelentősen túlvett a valuta, és akadály is tornyosul az erősödés előtt.

„Mi nem látunk okot arra, hogy ilyen drasztikus erősödés legyen” – írja Keszeg Ádám. Az elemző hozzáteszi: a piac úgy tűnik, pillanatnyilag a legrózsásabb szemüvegét vette fel.

„A tegnapi akciójával a forint kitört a pár napig jellemző 292,5-296 forint közötti sávból, és ma reggel már 290 alatt is járt az euró/forint kurzusa” – vélekedett Árokszállási Zoltán elemzőcsoportja. Az Erste Bank közgazdászai hozzátették: technikailag ez a további erősödésre utaló jel.

A következő szintek 288, illetve 286 forintnál találhatóak – mutatnak rá az elemzők. A 286-os szint környékén húzódik meg a 200 napos mozgóátlag.

„A 14 napos RSI indikátor (Relatív Erősségi Index – a szerk.) egyébként egyértelműen forint túlvettséget mutat, de a már egy-két hete a túlvettséghez közel járó indikátor jelzéseire eddig is fittyet hányt a piac” – tették hozzá az Erste Bank közgazdászai.

A nemzetközi piacokon tapasztalható bőséges likviditás egy része továbbra is a feltörekvő piacokra áramlik, amelynek hatására erősödtek a régiós devizák – vélekednek az MKB Bank közgazdászai.

Az Európai Központi Bank február végi újabb likviditás-bővítő intézkedése tovább segítheti a régiós devizákat, de az EU/IMF hitelprogram továbbra is rendkívül fontos Magyarország finanszírozása szempontjából, hiszen a hangulat romlása esetén gyorsan megfordulhat az árfolyam mozgásának iránya – írják az elemzők.

„Ennek következtében a forint volatilitása fennmaradhat az elkövetkező hetekben” – tették hozzá az MKB elemzői. „Komoly támaszt csak a 286-nál húzódó 200-napos mozgóátlag jelent, a jelenlegi szintekről azonban így is a gyengülés felé látunk nagyobb esélyt és teret.”

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.