BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A piac várja, hogy reagál az IMF a jegybanktörvény módosítására

A piaci szereplők kíváncsian várják, hogy milyen lesz az új törvény tartalmának a fogadtatása az IMF részéről, és persze azt is, hogy ha részükről elhárult minden akadály, akkor mikorra tűzik az első tárgyalás időpontját – írja elemzésében Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

EUR/HUF (286,00 – 290,00): Simor András és Varga Mihály mellett Orbán Viktor is levelet írt az Európai Bizottság elnökének, hogy mi készen állunk, megindulhatnak az EU/IMF tárgyalások. A módosított jegybanktörvényt ma nyújtják be az Országgyűlésnek, így két héten belül lezárulhat a törvény lefogadása is. A piaci szereplők kíváncsian várják, hogy milyen lesz az új törvény tartalmának a fogadtatása az IMF részéről, és persze azt is, hogy ha részükről elhárult minden akadály, akkor mikorra tűzik az első tárgyalás időpontját.

A héten tapasztalt folyamatos forinterősödés ma reggelre megtorpant, nem estek számottevő mértékben a másodlagos piacon a kötvényhozamok, és a keddi záróértékhez képest a szerdai CDS-felár is stagnált 535 bázisponton.

Ma délelőtt 45 milliárd forint értékben tart 1 éves kincstárjegy aukciót az ÁKK, ahol az előző tenderhez képest várhatóan esni fognak a hozamok. Tegnap este a Fed kamatdöntő ülése után
gyengülni kezdett a forint 286-ról 288-ig, ma reggelre azonban már 287 körül indul az árfolyamjegyzés.

EUR/USD (1,2575 – 1,2725): Nincs új gazdaságösztönző lépés a Fed részéről, csupán a régi kötvénycsere program kerül meghosszabbításra, így az év végéig további 267 milliárd dollár értékben fog rövidebb állampapírokat hosszabbra cserélni az úgynevezett „operation twist” program keretében.

Ben Bernanke szerint a munkahelyek számának alakulása határozza meg leginkább a QE3-as program elindításának létjogosultságát, így az ADP, illetve az NFP számokra fokozottan fognak figyelni a kereskedők. De ezen statisztikák közzétételéig még két hét van hátra, így a köztes időszakban várhatóan ismét az eurózóna válságával kapcsolatos hírek fogják meghatározni a hangulatot, leginkább a görög, és a spanyol hírek, információk lesznek relevánsak.

Az EUR/USD tegnapi 1,27 körüli kivárós szintje nem változott ma sem, az EUR/HUF sem mozdult el jelentősen, így a dollár forint kurzus sem mutat változást, ma is 227 körül indul ebben a devizapárban a kereskedés.

CHF/HUF (238,50 – 241,00): Jól tartja magát az EUR/HUF árfolyama, így a frank/forint kurzus is képes volt reggel délelőtt 240 alatt maradni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.