BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Aggódhatnak a frankhitelesek - Most Olaszország miatt

A forint az euróval szemben mérsékelte, a svájci frank ellenében jelentősen gyengült hétfő délelőtt.

A forint a lélektani 265-ös árfolyammal küzd az euróval szemben a kedvezőtlen nemzetközi befektetői környezetben. Reggel még 264 forinton is jegyezték az eurót. Annak  ellenére, hogy a hazai devizát igen erős szinteken jegyzik a közös európai fizetőeszköz ellenében, alig valamivel több mint 4 egységre van a forint történelmi mélypontjától a frank ellenében.

A svájci frankot közel 224 forinton jegyzik, amely napon belül közel 1 százalékos gyengülésnek felel meg, reggel még 222 forint alatt is állt a kurzus. Az euró széleskörűen gyengül a vezető devizákkal szemben, mert úgy tűnik, hogy az euróövezeti adósságválság eléri Olaszországot is.

„A hajnali órákban meredek esésbe kezdtek az ázsiai börzék és az euró is több mint két heti szinte gyengült a dollárral szemben, miután hétfőre rendkívüli ülést hívtak össze az eurózóna pénzügyminiszterei. Kiszivárgott hírek szerint meglehetősen aggasztja a pénzügyi döntéshozókat Görögország és a többi periférikus ország mellett Olaszország helyzete is” – írja az Equilor. Hozzáteszik, már pénteken eladói nyomás alakult ki az olasz piacon, például a hosszú oldali hozamok historikus csúcsot állítottak be, az olasz banki árfolyamok pedig zuhanni kezdtek, az UniCreditet például fel is kellett függeszteni. Állítólag az egyik forrás úgy nyilatkozott Olaszországról, hogy „nagyon aggódik” ugyanis a görög válság átterjedhet a mediterrán térség legnagyobb gazdaságára is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.