BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Akik örülnek a jen gyengülésének

A japán valuta tovább gyengült és jegyzése 2009 áprilisa óta először túllépte az egy amerikai dollár/100 jen határt. A jen értéke közel 25 százalékkal gyengült a dollárral szemben tavaly november óta, amikor Japán agresszív lépéseket jelentett be az ország gazdasága növekedésének segitésére.

A valutagyengülés segítséget jelentett a japán exportőrök profitja növekedéséhez és alapján az értéktőzsde kurzusának szárnyalásához. A Nikkei 225 index pénteken közel 3 százalékos növekedéssel zárt, az irányadó index pedig több mint 55 százalékkal növekedett tavaly november óta.

Az utóbbi napokban a vezető japán exportőrök, például a Toyota és a Sony, a profit megugrásáról adtak hírt. És mivel a jen várhatóan középtávon is gyenge marad, a profit további növekedését prognosztizálták a jelenlegi pénzügyi évben. Ám egyes elemzők figyelmeztettek az agresszív intézkedésekkel és a jen további gyengeségével párosult kockázatokra. Továbbá "a jen bármilyen gyengülése a dollárral szemben azt jelenti, hogy Japán többet fizet energiaszükségleteinek kielégitésére, ez pedig a költségek meredek emelkedését jelenti mindenki számára" - hangoztatta Sean Callow, a Westpac vezető valutastratégája. Ráadásul olyan aggályok is jelentkeznek, hogy ha a jen tovább gyengül, egyesek elkezdik kivenni megtakaritásaikat és Japánon kivül fektetik be. Ez pedig nemcsak a jen további gyengülését idézné elő, hanem a betétek csökkenését is a japán bankoknál.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.