BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Alulteljesítő volt a forint és az is marad

Márciusban megállt a forint korábbi felértékelődése az euróval szemben miután a rövidebb periódusokban elért euró/forint 290 alatti árfolyamszintek nem bizonyultak fenntarthatónak – írja heti előrejelzésében a CIB.

Az ezekről a szintekről újra  és újra felpattanó árfolyam március nagy részében szűk  sávban ingadozó képet mutatott (túlnyomó részben euró/forint 288 és 294 között). A hónap utolsó két  kereskedési napja azonban ennél gyengébb  forintszinteket hozott: anyagunk zárása idején a kurzus  a 295-ös szint közelében mozgott, azaz a február  zárószinthez képest mintegy 2 százalékkal gyengébben. 

A forintra gyakorolt külső piaci hatások már február  második felében erősödni kezdtek és márciusban  megközelítették a korábbi csúcsszinteket, ami a forint  implikált volatilitása és a VIX index közötti korreláció  80 százalék közelébe emelkedésében is tükröződött – ez  csaknem öthavi csúcsszintet jelentett. Ugyanakkor összességében a forintra két fő hatás kombinációja  hatott leginkább: globális oldalról a likviditásbőség, míg  hazai oldalról az EU/IMF tárgyalásokkal kapcsolatban  újjáéledő aggodalmak.

A forint az elmúlt egy hónap során alulteljesítőnek bizonyult a főbb régiós devizákkal szemben,  elsősorban amiatt, hogy újra előkerültek az  országspecifikus aggodalmak. A korábban nagyrészt  beárazódott IMF-megállapodás esélyeit a piac elkezdte  újraértékelni. Jelenleg a piaci szereplők többsége már május-júniusra teszi a megállapodás legkorábbi  lehetséges időpontját, mások viszont ennél nagyobb  csúszásra számítanak. Ezek a változások  hozzájárulhattak ahhoz, hogy a forint nem volt képes  teljes mértékben profitálni a globális kockázati  étvágy legutóbbi javulásából.

Rövid távon továbbra is korlátozott teret látnak a  forint erősödésére a CIB elemzői, különösen azelőtt, hogy  Magyarország megkezdené a hivatalos tárgyalásokat  az EU-val, illetve az IMF-fel. A tárgyalások sikeres  kimenetele esetén azonban a forinteszközöktől elvárt  kockázati prémium jelentős csökkenését valószínűsítik.

A svájci jegybank továbbra is sikeresen védi az 1,20-as  árfolyamküszöböt, így a  frank/forint keresztárfolyam  alakulására elsősorban a forint euróval szembeni  mozgásai voltak hatással. A frank/forint keresztárfolyam  így nagyrészt a 238-242 közötti sávban maradt az elmúlt  egy hónapban. 

A svájci jegybank márciusi kamatmeghatározó  ülésén nem módosította a monetáris kondíciókat, a  három hónapos svájci frank Liborra vonatkozó célsávot 0-  0,25% között tartotta, és megerősítette, hogy továbbra  is teljes mértékben elkötelezett az euró/svájci frank keresztárfolyam 1,20-as szintjének a megvédése  mellett. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.