BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az NGM gyengítette a forintot

Bár már akár a héten elfogadhatja a Parlament az MNB-t érintő törvényt, így elvileg akár pár napon belül meg is indulhatnának a tárgyalások az IMF/EU párossal, de a konkrét megállapodásig marad a már jól megszokott globális hangulatnak kitett árfolyammozgás – írja Bámli Károly, a Commerzbank közgazdásza.

EUR/HUF (285,00 – 288,50): Az IMF/EKB pozitív visszajelzései miatt bekövetkezett forinterősödést csütörtökön közel 2%-os gyengülés követte. A piacok nem fogadták jól a Nemzetgatdasági Minisztérium jövő évi költségvetést érintő terveit, ami első olvasatban közel 400 milliárd forintos lazítást jelentene. A következő napi optimizmus aztán a forint árfolyamára is jó hatással volt. A hazai deviza pénteken visszakorrigált a szerdai szintekre, 286 alatt bejezve a múlt hetet.

Bár már akár a héten elfogadhatja a Parlament az MNB-t érintő törvényt, így elvileg akár pár napon belül meg is indulhatnának a tárgyalások az IMF/EU párossal, de a konkrét megállapodásig marad a már jól megszokott globális hangulatnak kitett árfolyammozgás. A hét jelentős befolyásoló tényezői az európai kamatdöntés illetve az amerikai adatok lesznek, de mint láttuk a piacok árgus szemmel figyelik a kormány költségvetést, illetve makro pályát érintő lépéseit is.

EUR/USD (1,2580 – 1,2700): Az EU csúcson történtek felülmúlták az előzetes várakozásokat. A gyorsan megszavazott növekedésösztönzési csomag, a bankok stabilizálására hozott új döntések és a spanyol és olasz kötvényvásárlások számára megnyitott EFSF és ESM alapok optimizmussal töltötték el a piaci szereplőket.

Az intézkedések alapvetően rövidtávú hozamcsökkentő hatással bírnak, de emellett körvonalazódik a szerkezetileg is átalakított, egységes gazdasági unió Európában. A péntek hajnali hírek hatására 1,2450-ről pár perc alatt 1,2630-ig erősödött az euro, majd az amerikai kereskedés alatt az 1,27-es szintet vette célba, ami 1 hetes árfolyam csúcsot jelent. Ma reggelre kissé korrigált az árfolyam, a piacok most már a részletekre, illetve a tervek megvalósítására kíváncsiak.

A hét egyik legfontosabb eseménye az EKB kamatdöntő ülése, és az azt követő indoklás lesz csütörtökön. Konszenzus van arra vonatkozóan, hogy a központi bank negyed százalékkal csökkenti az eddig is rekord alacsony 1%-os kamatszintet, enyhítendő az alacsony növekedési kilátásokat, és az állampapír piaci folyamatok miatti aggodalmakat. A július 4-i ünnepnap miatt szintén csütörtökön publikálják az óceán túlpartján az ADP munkaerő piaci indexet, ami az NFP adat előhírnöke.

Érdekes, hogy a piaci szereplők az előbbire csökkenést, az utóbbira viszont 21 ezres növekedést várnak. A QE3 szempontjából kiemelten fontosak ezek az adatok, mivel a FED ez irányú döntését főleg a munkaerő piaci folyamatok alakulása befolyásolhatja.

CHF/HUF (237,00 – 240,50): A vártnál kedvezőbb EU-s hírek miatti jó hangulat most az EUR/CHF árfolyamát is képes volt megmozgatni. Egészen az 1,2038-as szint fölé gyengült a svájci árfolyama, de ez a hatás ma reggelre elmúlt. Újra a már jól megszokott 1,2010-es szinthez ragadt a kurzus.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.