BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Büntetik a forintot, pánik még nincs

Vegyes nemzetközi befektetői hangulatban meredek esésnek indult a forint a vezető devizákkal szemben. Az euró jegyzése 302 forint fölé került, vagyis a hazai deviza közel egy százalékot esett napon belül.

„Bár Ázsiában még kedvező hangulatban ért véget a kereskedés, Európára nem terjedt át a lendület, ráadásul kisebb pánikot okozott, amikor arról érkezett hír, hogy rakétákat lőttek ki Szíria térségében. Utólag kiderült, hogy az izraeli légvédelem végzett gyakorlatot, de több – főleg feltörekvő – piacon már nem állt le az eszközárak gyengülése” – vélekedett Oszlay András, a TakarékBank elemzési osztályának vezetője. „Európában főleg a török lírát ütötték meg a hírek hatására, de lényegében a többi közép-kelet-európai deviza is kivétel nélkül gyengült” – tette hozzá.

Délután a forintot is megütötték a befektetők. Az eurót 302 forint felett jegyzik kedden délután, amire a reggeli 300 körüli árfolyamról esett a hazai deviza. A forint 303 körüli jegyzésről fordult vissza.

Az Egyesült Államokban kedvező hangulatban kezdődött a kereskedés, ám ez sem segített egyelőre a forintnak. A Standard & Poor’s 500 és a Dow Jones ipari index közel egy százalékos emelkedést mutat.

„Alacsony forgalom mellett esik a forint, és az összes feltörekvő piaci devizát ütik” – mondta lapunknak Gondi István, a Raiffeisen Bank devizakereskedője. „Egyelőre nincs pánik a piacon” – tette hozzá.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.