BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Commerzbank: A vártnál kisebb lehet a GDP csökkenése

A csütörtöki harmadik negyedéves GDP adat fontos a forint és az ország megítélése szempontjából. A várt 1,3 százalékos visszaesésnél akár jobb, -1 százalékos adat sem elképzelhetetlen, véli Bámli Károly, a Commerzbank közgazdásza.

EUR/HUF (282,50 – 285,50): Pénteken a jó ipari adat hatására kibontakozó forinterősödés kitartott egész nap, a reggelt egy kisebb korrekció után 283,50-en kezdi a forint. Holnap az októberi inflációs adatot publikálja a KSH, a piac 6,3 százalékos értéket vár, a legutóbbi 6,6 százalék után. Az inflációs adatnak nincs kiemelt relevanciája, mivel a monetáris tanács döntéseiben, az utóbbi időben ennek alakulása csak részlegesen játszik szerepet. Túl nagy mozgásra emiatt nem számítunk, inkább a csütörtöki harmadik negyedéves GDP adat fontos a forint, és az ország megítélése szempontjából, a várt 1,3 százalékos visszaesésnél akár jobb, -1 százalékos adat sem elképzelhetetlen.

A forint az elmúlt két hétben a 280-285-ös sávban mozgott, nem nagyon látszik olyan esemény, ami ebből rövid távon kimozdítaná a kereskedést, és ma az amerikai ünnep miatt eleve csendesebb kereskedés várható.

EUR/USD (1,2680 – 1,2800): Két hónapos csúcsán nyit a dollár az euróval szemben, továbbra is a görögöknek utalandó következő részlet folyósításának ügye határozza meg a napot. Ma az Eurogroup találkozón várható valamilyen döntés, de mivel a Trojka képviselői nem készültek el a végleges jelentésükkel, egyre valószínűbb, hogy a döntést november végére halasztják. Bár mind az újabb megszorítást, mind a költségvetést elfogadta Athén, de az államadósság alakulásának fenntarthatóságával kapcsolatban vannak kérdések. A 2020-ra előirányzott 120 százalékos szint egyre valószínűbb, hogy nem elérhető, és a tetőzés a várt 180 százalékos szint helyett valahol a 200-as érték környékén várható. Ez az új makro pálya kérdéseket vet fel a program finanszírozhatóságával kapcsolatban, ami hatással lehet a tervezett kifizetésekre is.

Az amerikai költségvetés ügyében talán lesz valami előre lépés a kampány elmúltával, a republikánusok is mutatnak némi hajlandóságot a megegyezésre, mivel Clinton elnöksége alatt már egyszer megégették magukat a keménykedésük miatt. A világgazdaság szempontjából is fontos, hogy Amerika elkerülje a visszaesést, mivel az európai problémák, és a várt kínai gazdasági lassulást ellensúlyozandó égető szükség van egy húzó erőre a világgazdaságban. Ma nincs kereskedés az USA-ban, így alacsonyabb likviditás mellett, a görög ügy lehet ma piacmozgató.

CHF/HUF (234,00 – 237,00): A péntek reggeli forinterősödés stabilizálta az árfolyamot, egy egységet erősödve 235-ön fejezte be a hetet a devizapár, a mai nap is innen indul.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.