BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ebben a sávban ingadozhat a forint a héten

A forint mozgása továbbra is elszakad a zlotytól, de az állampapírpiacra egyelőre nincs hatással a romló devizakurzus – írja elemzésében Bámli Károly, a Commerzbank közgazdásza.

EUR/HUF (290,00 – 293,50): Bár az utolsó utáni pillanatban sikerült tető alá hozni a megállapodást Amerikában, a jó hangulat sem segítette a forintot. A ma reggeli gyenge PMI adat 291,80 fölé gyengítette a kurzust. A forint mozgása továbbra is elszakad a zlotytól, de az állampapírpiacra egyelőre nincs hatással a romló devizakurzus. Az év végi rally után, most a kivárás lehet a jellemző, mivel 2013 is tartogathat pár meglepetést, ami árnyékot vethet a hazai deviza teljesítményére.

A szokásos rendszeres makro adatokból majd kiolvasható lesz a gazdaság állapota, de ami jobban aggaszthatja a piaci szereplőket, az a következő MNB elnök személye, és a már sokat emlegetett új együttműködés mibenléte. Az idén nagy összegű devizában törlesztendő lejáró államadósság is lesz. Kérdés, hogy ennek forrásait az állam devizakötvény-kibocsájtásból, vagy esetleg a már említett együttműködés keretén belül teremti-e elő. Egy sikeres kibocsájtás pozitívan hathatna az ország és a forint megítélésére. Pontosabb információkig marad a kitettség a külföldi híreknek, abból is a rosszaknak, mivel a jók nem nagyon hatnak az árfolyamra. Az év első, rövid hetében a 288-295 sáv lehet a jellemző.

EUR/USD (1,3220 – 1,3340): Sikerült megoldaniuk azt a krízist az amerikai politikusoknak, amit ők idéztek elő, így már csak Obama elnök aláírása hiányzik a megállapodásról, amivel elkerülte az USA, és a világgazdaság a szakadékot. A piacok risk-on módba kapcsoltak, de már megjelentek a huhogók is, mivel a megállapodás csak két hónappal tolja ki az adósságplafon elérését, tehát egy rövid pihenő után újra egymásnak feszül az elefánt és a szamár. Az euró 1,3280-ig erősödött, április óta először. Kérdés, hogy meddig tart ki a lendület, mivel az eurózóna problémái hosszútávon még mindig nem megoldottak. Újra beszédtéma a görögök eurózónás tagsága, az olasz választás, és a spanyol mentőcsomag kérdése is előbb-utóbb napirendre kerül. Lesz izgalom bőven az első hónapokban, ezen a héten, az amerikai munkaerő piaci adatok uralják a naptárat. Egy fordulat esetén az 1,3155/60-as szint lehet támasza az eurónak, de egy lassabb, oldalazó erősödésre nagyobb esély látszik.

CHF/HUF (240,00 – 243,50): A 241-es szint felett fejezte be az óévet és az újévet is itt kezdi a devizahitelesek többségének „kedvence”. Bár a megállapodás miatti „risk on” módnak gyengítenie kéne a frankot, de az eurózónában ismert bizonytalanságok miatt, nem tud 1,21 fölé erősödni az euro a frankkal szemben. Néhány piaci szereplő az 1,20-as szint áttörését sem tartja elképzelhetetlennek, ha tényleg rosszabbra fordulna a helyzet, bár lehet, hogy ez csak a szokásos „wishful thinking”.

Commerzbank-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.