BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ebben a sávban ingadozhat a forint – A szabadságok után kitörhet az árfolyam

Néhány hetes távlatban a 275 – 282 közötti sávban rekedhet az euró/forint kurzus, majd szeptemberben, a nyári szabadságok befejeztével kitörhet az árfolyam a fenti sávból. Az irány persze kérdéses, ez leginkább az EU válságkezelésétől és az IMF megállapodástól függ, írja elemzésében Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

EUR/HUF (278,00 – 281,20): Kedden alig változott a forint árfolyama az euróval szemben, napközben a legerősebb, és a leggyengébb értékek közötti eltérés nem haladta meg a 0,6 százalékot. A harmatgyenge GDP adat, és a megugró infláció általában nem szokványos egyidőben, talán emiatt nem találta az irányt a hazai fizetőeszköz. Csatlakoztunk a térségben, illetve az EU több országában kialakult recessziós csapathoz, de ettől függetlenül a nap végére a forint inkább a moderált erősödés irányába indult.

Az erősödést indirekt módon a román kormány és az IMF megállapodás okozhatta. Keleti szomszédunknál gördülékenyebb az együttműködés a Nemzetközi Valutaalappal, de persze ennek ára is van: szigorú költségvetést kell folytatni, a gáz árát a piaci szintekhez kell közelíteni, szektoradókat rónak ki az energiatermelő cégekre, valamint privatizáció keretében csökkenteni kell az állami vagyont. Az együttműködés hírére a román lej komoly erősödésnek indult, a forinttal szemben több mint egy százalékot javult rövid idő alatt.

Ma hasonlóan a tegnaphoz alacsony forgalomra és mérsékelt volatilitásra számítunk az EUR / HUF piacán. Néhány hetes távlatban a 275 – 282 közötti sávban rekedhet a kurzus, majd szeptemberben, a nyári szabadságok befejeztével kitörhet az árfolyam a fenti sávból. Az irány persze kérdéses, ez leginkább az EU válságkezelésétől és az IMF megállapodástól függ.

EUR/USD (1,2250 – 1,2375): Két év után először jelent meg Görögország a kötvénypiacon: tegnap sikeresen 4,43 százalékos hozam mellett bocsátottak ki 13 hetes futamidejű diszkontkincstárjegyeket, kicsit több mint 4 milliárd euró értékben. A befolyt összeg háromnegyede az augusztus 20-i kötvénylejárat refinanszírozásául fog szolgálni, a maradék pedig a görög államkasszába kerül.

Szeptember végéig az ECB / IMF / EU trojkának döntenie kell, hogy folyósítják-e a görögöknek a következő részletet. A sikeresnek mondható tender 1,2380 fölé vitte az EUR / USD árfolyamát, de a nap végére a biztató amerikai kiskereskedelmi adatok erősítették a dollárt, hiszen ezzel távolodik az újabb mesterséges gazdaságösztönző csomag bevezetésének esélye. Ma az EUR / USD árfolyama 1,2250 – 1,2375, míg a dollár / forint kurzus a 225 – 228 közötti sávban valószínűsíthető.

CHF/HUF (231,00 – 234,50): Gyakorlatilag tapodtat sem mozdult a CHF / HUF árfolyama a tegnap reggeli nyitáshoz képest, ahogy kedd reggel, úgy ma reggel is 232,50-nél kezdődik a kereskedés.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.