BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egy "nagyobb hal" meg tudja mozgatni a forintot

Sajnos megmutatkozik a hazai deviza kitettsége és sérülékenysége, hiszen különösebb fundamentális ok nélkül is trend ellen tud menni a forint, ha egy nagyobb hal irányt vált – írja elemzésében Kerékgyártó Imre, a Commerzbank közgazdásza.

EUR/HUF (281,00 – 284,50): A kockázatvállalási hullám jótékony hatásaként a forint sokat tudott erősödni az utóbbi hetekben. Az EUR/USD párban az aktuálisan épp pozitív görög-spanyol hírek euróerősödést generálnak, ami tovább fűthetné a forint javulását. És mégsem. Ezen a héten gyakorlatilag az oldalazó mozgásból nemhogy erősödés, hanem enyhe gyengülés olvasható ki 283 felé. A csalóka képet feltehetően néhány nagyobb szereplő okozza, akik vélhetőleg pozíciót zártak, nyereséget realizáltak. Sajnos itt is megmutatkozik a hazai deviza kitettsége és sérülékenysége, hiszen különösebb fundamentális ok nélkül is trend ellen tud menni a forint, ha egy nagyobb hal irányt vált.

A régióban a lengyel a kamatdöntés lesz a nap eseménye. 25 bázispontos vágást már beárazott a piac a zloty árfolyamába. Kérdés, hogy lesz-e ennél nagyobb, fél százalékos alapkamatcsökkentés. Az októberi infláció ugyan csökkent, de a gyenge GDP miatt vélhetőleg további bizonyítékra lenne szükség inflációs fronton egy nagyobb lépéshez. Ha mégis 50 bázispontot vágnának, az gyengíthetné a zlotyt, ami a forintra is hasonló hatással lenne.

EUR/USD (1,3050 – 1,3180): A spanyol segélycsomag jóváhagyása és a görög kötvény-visszavásárlási program sokat segített az euro erősödésében. Az USA-ban a fiscal cliff körüli huzavona tartja lázban a piacokat. A republikánusok hétfői javaslata nem tartalmazott adóemelést a jómódú adófizetők esetében. Obama viszont tegnap este nyilvánvalóvá tette, hogy nincs megegyezés a leggazdagabb 2%-ot érintő növekvő elvonás nélkül. Az év végéig még van idő politikai vonalak mentén vitatkozni, amit vélhetőleg ki is fognak használni a felek.

Az EUR/USD árfolyam érzékenyen reagál a történésekre, így a tegnap kicsúcsosodott adóemelési téma körüli vita beindította a QE3 meghosszabbításának szükségességére irányuló spekulációt. Ez természetesen jelenleg nem segíti a dollárerősödést, amire azért hosszabb távon számítani lehet. A rövidtávú trend így épp a fiscal cliff körüli viták és a pozitív európai hírek miatt az euróerősödés.

Az USA-ban a munkaerőpiac javulására utaló folyamatok kezdenek kialakulni. Pénteken publikálják a legjelentősebb adatot, a non-farm payroll mutatót, mely erősíthetné a pozitív képet a kilábalás tekintetében. Az NFP előfutáraként is ismert ADP indikátor esedékes a mai napra. Ez utóbbi kevésbé bizonyult megbízható jelzésnek a legutóbbi publikációk során, ezért nem számítunk komoly árfolyammozgásokra, még a várakozásoktól való nagyobb eltérés esetén sem. Technikailag az 1,3140 a következő rezisztencia, utána az 1,3180, korrekció 1,31 alá elképzelhető.

CHF/HUF (231,00 – 234,50): Az EUR/CHF árfolyama 1,21 fölé „ugrott” tegnap a negatív svájci betéti kamatokról szóló hírek hatására. Mint később kiderült ezt csak egy intézmény alkalmazta néhány ügyfél esetében, így némileg korrigált a kurzus. Ma reggel 1,2140 környékén van a bankközi jegyzés, ami a forinttal szemben 233 körüli árfolyamot eredményez.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.