BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemző: Szokásos gyengüléssel nyitott a forint

A csökkenő kamatfelár és a jövő évre vonatkozó, bizonytalanságot okozó tényezők: a nagy összegű lejáró devizaadósság finanszírozása, a következő MNB elnök személye, a kamatvágási sorozat hosszúsága, az alacsony likviditású piacon okozhat további kilengéseket – írja elemzésében Bámli Károly, a Commerzbank közgazdásza.

EUR/HUF (282,00 – 285,50): Ma reggel is a szokásos gyengüléssel nyitott a forint. Továbbra sem tud profitálni az árfolyam az EUR/USD mozgásából, és míg a zloty korrigálni tudta a múlt heti gyengülését, a forint múlt szerda óta közel 0,8 százalékot gyengült. A holnapi MNB ülés előtt mindenki biztosra veszi az újabb negyed százalékos vágást, így újra 6 százalék alá csökkenhet az alapkamat. A múlt héten publikált, 5,2 százalékra csökkenő inflációs adat után a vágás nem lenne meglepő, még akkor sem, ha mostanában nem ez a legfontosabb adat a döntés meghozatalakor.

A csökkenő kamatfelár és a jövő évre vonatkozó, bizonytalanságot okozó tényezők: a nagy összegű lejáró devizaadósság finanszírozása, a következő MNB elnök személye, a kamatvágási sorozat hosszúsága, az alacsony likviditású piacon okozhat további kilengéseket. A héten a 280-285-ös sáv gyengébb széle lehet jellemző forinterősítő hír hiányában.

EUR/USD (1,3080 – 1,3200): Továbbra sincs előrelépés az amerikai költségvetéssel kapcsolatban, így a dollár az 1,3150-es támaszt áttörve, az 1,32-es szint közelébe gyengült, amire május eleje óta nem volt példa. Fogy az idő, már csak 2 hét van az új évig, és mivel a mai Draghi meghallgatás, és a szerdai német Ifo indexen kívül nem érkezik fontos hír vagy adat Európából, az amerikai hírek (fiscal cliff) és makroadatok határozhatják meg az árfolyam alakulását. Az 1,3080-1,3200-as sáv lehet jellemző az alacsony likviditású karácsony előtti héten.

CHF/HUF (233,50 – 237,00): A tartósan az 1,21-es szint alatti euró/frank és a továbbra is gyengélkedő forint miatt ma már stabilan 235 fölött kezd az árfolyam, ami egy hónapos csúcsot jelent. Ezen a héten is a forint teljesítménye lehet a meghatározó a keresztárfolyam alakulásában.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.