BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fáziskéséssel kezdett gyengülni a forint

Kicsit késve, fáziskéséssel reagálva az dollárerősödésre gyengült a forint 299 fölé – vélekedett Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

EUR/HUF (296,50 – 300,00): Annak ellenére, hogy az EUR/USD árfolyama áttörte a komolyabb ellenállásnak hitt lélektani 1,25-ös szintet a forint ma reggel is viszonylag erősen 297,50 környékén kezdte a napot. Kicsit késve, fáziskéséssel reagálva az dollárerősödésre gyengült a forint 299 fölé. A globális kockázatkerülés pedig egyre csak fokozódik, nem véletlen jár az euró / dollár árfolyam közel 2 éves mélypontján. A görög választásokig még 2,5 hét van hátra, a közvéleménykutatások pedig nem tudnak változtatni a kereskedők hangulatán, mert a vezető rivális pártok között nem történt érdemi változás. Maradt a fej – fej melletti küzdelem és az ebből fakadó bizonytalanság.

A ma reggeli pesszimizmusért a Kínából és Spanyolországból érkező hírek a ludasak. A Xinhua hírügynökség hivatalos közleményben cáfolta azokat a tegnapi kósza híreket, hogy a kínai kormány rendelkezik egy olyan gazdaságösztönző csomaggal, amit hamarosan be kívánnak vezetni, hogy elejét vegyék a gazdaság hirtelen visszaesésének. A spanyoloknál a megroggyant bankszektor kisegítése okoz dilemmákat az Unióban. Ma dönt az Európai Bizottság a 2013-as kohéziós alapok korábbi felfüggesztésével kapcsolatban. Közel félmilliárd euró támogatás sorsa dőlhet el, ha feloldják a korlátozást, akkor a forint mérsékelt erősödést produkálhat, akár úgy is, hogy a nemzetközi hangulat romlik.

EUR/USD (1,2400 – 1,2520): 19 milliárd eurót már költöttek a spanyol bankok megsegítésére, de egy újabb tanulmány szerint ez az összeg nem lesz elég, a korábbi támogatást meg kellene fejelni 40 milliárd euróval. Ha tényleg szükség lesz erre a pénzre, kérdéses, hogy honnan érkezhet a segítség.

Az EKB nyújthat pénzügyi mankót, de az is lehet, hogy a spanyol kormány addicionális kötvénykibocsátásra szorul. A jelenlegi kamatszint, illetve eladósodottság mellett komoly ára lehet az újabb adósságvállalásnak. Mindenesetre valamit lépni kell, ha szükséges, de sem az EKB, sem a spanyol kormány nem tudja, hogy melyik kezébe harapjon bele. A görög és spanyol problémák 1,25 alá szorították az EUR/USD árfolyamát, amire 2010 júliusa óta nem volt példa. Ennek következtében a dollár / forint árfolyam ismét a 240-es szint felé araszol.

CHF/HUF (247,00 – 250,50): 247,40-ről 248,80-ig gyengült a forint a mai reggelen, míg az EUR/CHF árfolyama szokásosan oldalazik 1,2010 – 1,2020 között.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.