BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felállt a forint a padlóról - Orbán is rángatta ma

A forint közel 2 százalékos sávban mozgott napközben az euróval szemben, jóval nagyobb volatilitást mutatva, mint a régiós devizák. A kiugró árfolyammozgást a Magyarországgal kapcsolatos események mellett az is okozhatta, hogy a forint továbbra is jóval sérülékenyebb a régiós devizáknál.

A forint reggel erőteljeses gyengüléssel kezdte a napot, miután az Európai Uniós csúcstalálkozó nem hozott áttörő fordulatot, valamint az is kiderült, hogy részben Magyarország miatt nem fogadták el az uniós költségvetési szabályokat.

A forint a hajnali 305-ös szintről 309-ig hanyatlott percek alatt az uniós csúcs felől érkező negatívnak ítélt hírek hatására. A nemzetközi hangulat romlását jól mutatta, hogy az európai vezető tőzsdeindexek jelentős eséssel kezdték a napot.

Orbán Viktor délelőtti közléséből kiderült, hogy a hajnali „nem” közben „talánra” finomodott, vagyis az Országgyűlés fogja megvitatni, hogy Magyarország részt vesz-e a paktumban, mely erőteljes kontroll alá venné az EU-s tagországok költségvetését.

A nemzetközi hangulat javulása közben a forint is erősödött napközben, délutánra visszatért a 305-ös szintre, majd késő délután elérte a 303-as szintet. A befektetők pozitívan értékelhették Orbán Viktor délutáni nyilatkozatát, miszerint újratervezik a magyar költségvetést, mert romlanak a növekedési kilátások. Kora este 304 forint körül jegyzik az eurót.

Ismeretes, a költségvetést 1,5 százalékos növekedésre tervezték, amely a kormányzat becslései szerint sem fog megvalósulni jövőre. Matolcsy György a napokban azt mondta, hogy 0,5-1 százalék között lehet a bővülés. Egyes elemzők ugyanakkor a recessziót sem tarják kizártnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.