BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fokozódó piaci nyomás nehezedik a forintra

Tovább gyengült a forint minden devizával szemben, az eurót az MTI tudósítása szerint délután fél négykor 283,70 forinton jegyezték: az uniós fizetőeszköz árfolyama délelőtt 282,75, míg kedden este 281,07 forint volt. A dollár 226,20 forinton állt délután a kedd esti 223,67 forinttal szemben. A svájci frankot 236,20 forinton jegyezték, míg délelőtt 235,40, kedd este 234,16 forint volt. A japán jen pedig délután 2,8760 forinton állt a kedd esti 2,8507-es szinttel szemben.

A devizakereskedők szerint a forint árfolyama továbbra is nyomás alatt van, a keddi jegybanki 25 bázispontos kamatvágásra a piac negatívan reagál.

Hasonlóan vélekednek elemzők is: szerintük a lépés erodálja az MNB hitelességét, hiszen nem valósult meg a júliusban jelzett mindkét kamatcsökkentési kritérium: csak a kockázati megítélésünk javult, ugyanakkor az inflációs folyamatok romlottak. Utóbbi nem engedte volna meg a ka­matvágást a jegybank kommunikációja szerint. Emellett a kamatpályával kapcsolatos bizonytalanságok is felerősödtek, és ha a keddi kamatvágás egy kamatcsökkentési ciklus kezdete lesz, akkor a forint további leértékelődésen mehet keresztül. A külpiaci hangulat pedig tegnap romlott, ami nem tett jót a kockázatosabbnak ítélt eszközöknek, így a feltörekvő devizának számító forintnak sem. Kockázatot jelent a szakértők szerint az is, hogy a kamatcsökkentés, a további monetáris enyhítés beárazása, illetve a mindennek hatására érzékenyebbé váló forint volatilisebb reakciót adhat a külpiaci hangulatváltozásra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.