BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Folytatódott a forint vesszőfutása – Mit mondanak az álmoskönyvek?

Az év eleji szintekhez képest közel 3 százalékkal gyengült a forint, viszonylag kedvező piaci hangulatban, ami az álmoskönyvek szerint nem túl jó jel – írja elemzésében Bámli Károly, a Commerzbank közgazdásza.

EUR/HUF (295,00 – 300,00): Ma is folytatódott a forint vesszőfutása, 298 környékén is járt az árfolyam, amire június óta nem volt példa. A gyengülés okaként egy, a gazdasági miniszter által jegyzett cikk jelölhető meg . A cikk szerint, az infláció letörésére alkalmazott magas kamat-erős árfolyam kombó nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, és a gyenge belső kereslet mellett, az exportot segítendő gyengébb árfolyamot látnának szívesebben. Bár pénteken már érkezett nyilatkozat a minisztériumból, miszerint a kormányzatnak nincs árfolyamcélja, de a szellem már kikerült a palackból. A piacok most már árazzák, nem csak a következő jegybank elnök személye körüli bizonytalanságot, de a jövőbeni monetáris politikából eredő kockázatokat is. Az év eleji szintekhez képest közel 3 százalékkal gyengült a forint, viszonylag kedvező piaci hangulatban, ami az álmoskönyvek szerint nem túl jó jel.

Ha a hangulat elromlana, vagy a már a FED által pedzegetett likviditásszűkítés realizálódna, akkor nem sok minden állna útjába a 300 fölötti szinteknek. Változás az elmúlt hetek trendjeihez képet, hogy a gyengülés, most nem csak a forintot, de a többi magyar eszközt is érinti, a CDS a 260 alatti szintekről 280 közelébe emelkedett péntekre, és a hosszabb kötvény lejáratoknál is 11-17 pontos hozamnövekedés volt látható. A jelenlegi 298 körüli szintek után a 300-as, majd a 304-as szint lehet támasza a forintnak, a holnapi inflációs adat előtt.

EUR/USD (1,3280 – 1,3420): Tovább folytatódik az EKB ülése után kezdődött euró rally. Ma hajnalban már az 1,34-es szint fölött is járt az árfolyam, és hosszú idő után a frankkal szemben is sikerült áttörni az 1,22-es szintet. Az euró teljesítménye, a változatlan kamatszint mellett, a devizapiaci pozíciókkal is magyarázható: a nagyméretű, az euró esésére játszó pozíciókat nagyrész lezárták a csütörtöki sajtótájékoztató után, ennek része lehetett, egy nagyjából 2,5 milliárd eurós vételi ügylet is, ami tovább erősítette a közös devizát. A további menetelésben már inkább a dollár gyengülésének lehet szerepe, és az „EKB hatás” elmúltával az amerikai adósságplafon körüli „zaj” hajthatja tovább a devizapárt rövid távon.

Néhány hónapos távlatban azonban a monetáris unió problémái, Európa USA-val szembeni növekedési hátránya azonban nem kedvez a jelenlegi trendnek, és inkább a dollár visszaerősödésének irányába mutat. A következő nagy falat a 2012-es év csúcsa, az 1,3490-es szint lehet, kérdés, hogy addig kitart-e a lendület.

CHF/HUF (241,60 – 246,00): A forint zuhanását, a régóta várt frankgyengülés sem tudta kompenzálni, újra 244 fölött az árfolyam. Minden az EURHUF alakulásától függ.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.