BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hullámvasútra került a forint

A forint a múlt héten a fontos technikai szintnek számító 200 napos mozgóátlag (297-es árfolyam) alá került. Hétfőn a 100 napos átlag környékén, 293 forint körül is megfordult az euró jegyzése. A forint délutánra veszített értékéből, és az eurót 296-os szinten jegyzik.

16:30 előtt

A forint hullámvasútra került hétfőn. Az eurót 295 forint körül jegyzik, miután az Egyesült Államok vezető tőzsdeindexeiknek csak átmeneti impulzust adott, hogy Spanyolország 100 milliárd eurót kap bankjainak feltőkésítésére.

A piaci szereplők később újra a fokozódó kockázatokat árazták, és a spanyol állampapírpiacon is csak átmenetinek bizonyult a megnyugvás.

14 óra előtt

Reggel még egy hónapos csúcs közelében mozgott a forint az euróval szemben, majd délutánra a gyengülés irányába mozdult a forint. A hazai deviza nem tudta áttörni a 293-as kurzus körül meghúzódó 100 napos mozgóátlagot.

Délután már 296 forinton jegyzik az eurót, miután a nemzetközi piacokon elkezdtek olvadni a pluszok. A forint erősödése reggel a 100 napos mozgóátlagnál állt meg, innen indult el a gyengülés irányába a hazai deviza.

Délelőtt

A közép-európai devizák erősödnek, miután jelentősen javult a nemzetközi befektetői hangulat. A piaci szereplők annak örülnek, hogy Spanyolország 125 milliárd dolláros segítséget kap az Európai Uniótól bankjai számára.

A Bloomberg beszámolója szerint a forint négy hónapja a leghosszabb rallyját mutathatja, mert a hazai deviza hat napja erősödik az euróval szemben. Január végén kilenc napig erősödni a forint.

A forint hétfőn délelőtt 293-as szint közelébe erősödött az euróval szemben, egészen a 100 napos mozgóátlagig. A hazai deviza a múlt héten törte át a 200 napos mozgóátlagot, amely korábban többször is megállította a forint erősödését.

Ugyanakkor a hétvégén esedékes görög választások óvatosságra intik a befektetőket, és távolabb maradhatnak a kockázatosabbnak ítélt eszközöktől.

Az új görög választások tétje az, hogy Görögország bent marad-e az euróövezetben. Ha a hitelcsomag (és egyben a megszorítások) mellett elkötelezett pártok győznek, akkor megmenekülhet az ország csődtől rövid távon. Ugyanakkor ha az IMF-programot elvető Sziriza kerül hatalomra, akkor bekövetkezhet a „Grexit”.

A forint árfolyamát emellett az EU/IMF-tárgyalások alakulása is befolyásolhatja. A piaci szereplők egyelőre hisznek a megegyezésben noha tudják, csúsznak a tárgyalások.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.