BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyengélkedik a forint

Tegnap stabilan 294 körül állt a forint kurzusa az euró ellenében, ma reggel azonban kisebb gyengülés látszik egyelőre. Az EUR/HUF devizapár elmúlt napokban látott lassú araszolgatása fölfelé nem meglepő: mint ahogy már számtalanszor írtuk, a technikai kép felfelé mutat a kurzusban, azaz a további forintgyengülés irányába – írják az Erste Bank elemzői.

A tegnapi napon nem volt különösebb hír, amely megmozgathatta volna a forint kurzusát, ennek megfelelően nem is volt lényegesebb elmozdulás az árfolyamban. Ma azonban folytatódni látszik a gyengülés, a kurzus reggel rövid időre elérte a 295 forintos szintet a közös európai fizetőeszközzel szemben. Egyelőre nagy jele a trend fordulásának nincs, valószínűbbnek tűnik, hogy tovább araszol majd felfelé a következő napokban az EUR/HUF devizapár.

Marginális hozamemelkedést mért tegnap az ÁKK a referenciapapírok mentén. A hozamok 1-2 bázisponttal nőttek az egy év, vagy annál hosszabb lejáratokon. Ma 3, 5 és 10 éves államkötvény aukciókat hirdetett meg az ÁKK, a szokásos módon. A felajánlott mennyiség összesen 45 milliárd forint. Bár az elmúlt hetekben inkább fölfelé araszolgatnak a hozamok, várhatóan nagy gond nem lesz a kötvényaukciókkal.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacokon a dollár 1,327-1,335 között lényegében napok óta egy szűk sávban oldalaz az euró ellenében. A hajnali kereskedésben sincsen irány, 1,332 környékén araszol az EUR/USD kurzusa. Enyhe emelkedéssel fejezték be a kereskedést a tengerentúli börzék tegnap, a S&P500 index hajszálnyira van az 1.500 pontos lélektani szinttől. Folytatódott az amerikai vállalati gyorsjelentési szezon: tegnap az Apple, a McDonalds és a United Technologies is jelentett. Az Apple a vártnak megfelelően profitcsökkenésről számolt be, azonban az értékesített iPhone-ok száma (bár az éves szinten 28 százalékkal, 47,8 millió darabra emelkedett) a várakozások sávjának legalsó részét tudták csak elérni. Ma folytatódik a szezon: jelent az AT&T, a Xerox, a 3M, a Starbucks és a Microsoft. Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai indexek (FTSE100 0,3 százalék, DAX 0,15 százalék, CAC40 -0,4 százalék). Mario Draghi EKB elnök pozitív az idei évvel kapcsolatban, szerinte a tavaly elért eredményeknek köszönhetően az év második felében már javulásra lehet számítani.

Japán emelkedésben, a kínai tőzsdék enyhe mínuszban zárták a kereskedést (Nikkei 1,28 százalék, Hang Seng -0,16 százalék, Shanghai -0,77 százalék).

Tegnap kismértékben esett az arany és az USA kőolaj ára. Az utóbbi elsősorban annak volt köszönhető, hogy nőtt az USA készletek nagysága, míg a Seaway vezeték kapacitásai nem elegendőek az ország közepén felhalmozott készletek elszállítására. Az arany 1.679 dollárig esett tegnap.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

David Cameron brit miniszterelnök tegnap bejelentette, amennyiben hatalomra jut a 2015-ös választásokon, akkor népszavazást fog kiírni a brit EU tagság témájában.

Az Egyesült Államok képviselőháza tegnap megszavazta az adósságplafon átmeneti felfüggesztését, így május 19-ig időt nyert a tengerentúli ország. Harry Reid demokrata vezető azt mondta, hogy a felsőház rövid időn belül változtatások nélkül fogadja el a tervezetet.

A vártnál jobban alakultak a német szolgáltatói és ipari beszerzési menedzser indexek, amit nem sokkal ezelőtt, ma délelőtt publikáltak. A szolgáltatói adat a várt 52 pont helyett 55 pont feletti értéket mutatott, míg a feldolgozóipari index a várt 46,8 helyett 48,8 pont volt. Az adat összhangban van a keddi, igen jó Zew indexszel. Ezek után furcsa lenne, ha a holnap napvilágra kerülő Ifo index csalódást okozna.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.