BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hasított a forint, de megállították a lendületét

A tegnapi meglehetősen negatív hangulatot mérsékelten bizakodó kereskedői hozzáállás váltotta. Bár közel voltunk hozzá, mégsem érintette kedden az euró/forint árfolyama a 299-es szintet, ma reggelre pedig a 295-ös határ áttörésével küzd a kurzus, lefelé – írja Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

Vegyes hírek érkeznek az eurózónából - a brit The Guardian mai számában az EFSF-alap további bővítéséről ír, miszerint a németek és a franciák készek 2000 milliárd eurósra pumpálni az alapot. A cikkre gyorsan jött a cáfolat: név nélkül nyilatkozó EU illetékesek szerint nincs semmilyen megállapodás a két európai nagyhatalom között. „Naivitás azt gondolni, hogy a németek és a franciák gyorsan kiszámolták, és előrukkolnak a 2000 milliárdos alappal, ez korántsem ilyen egyszerű...”.

A cáfolat hatására nem sikerült 295 alá erősödnie a forintnak, inkább 296 környékén vert sátrat. A piacokon ugyanakkor megmaradt az optimizmus óvatos reménysugara, így alapvetően semleges, enyhén pozitív a hangulat ma reggel – vélekedett a közgazdász.

Karsai Péter rámutatott: A vasárnapi brüsszeli EU csúcs előtt a háttérben arról szól a vita a görög adósságkezeléssel kapcsolatban, hogy mekkora legyen az adósság elengedésének mértéke, hány százalékos legyen a leírás. Németország magasabb, Franciaország alacsonyabb leírást szeretne, érthető módon, hiszen a francia bankrendszer görög kitettsége a nagyobb.

"Úgy fest, hogy megint csak arról van szó, hogy minden ország a maga pecsenyéjét igyekszik sütögetni, áldozatok meghozatalától mindenki húzódozik. Talán az idő szorítása jobb belátásra bírja a döntéshozókat, és végül az utolsó pillanatban lesz kompromisszum" - írja az elemző. Ma sok amerikai adatot tesznek közzé, a szeptemberi inflációt, illetve ingatlan,- és jelzálogpiaci számokat hoznak nyilvánosságra, de nem számolunk azzal, hogy ezen adatok túl sok mozgást idéznének elő az euró/dollár árfolyamában, inkább az eurózónából érkező információk fogják az árfolyammozgást meghatározni. Ma reggel az euró/dollár 1,38, az dollár/forint árfolyam pedig 215 körül alakul - tette hozzá.

„Kissé alábbhagyott a kockázatkerülés, a reménykedő hangulatban 1,24 fölé gyengült a frank az euróval szemben. A forint így némileg erősödött a frankkal szemben és talán képes lesz az árfolyam a 238-as szint alatt maradni” – zárja kommentárját az elemző.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.