BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hatalmas mozgás a devizapiacon - Mi történt?

Az EKB nem segítette a piacok további emelkedését: az euró zuhanni kezdett, a forint nagy volatilitást mutat.

Óriási mozgás kezdődött el a piacokon az Európai Központi Bank kamatdöntését követő sajtótájékoztató közben. Az EKB 1 százalékon hagyta irányadó rátáját.

Jean-Claude Trichet kijelentette: a bankok számára korlátlan likviditás áll rendelkezésre az elkövetkezendő három hónapban, azonban nem hangzott el mennyiségi monetáris könnyítésre vonatkozó terv, vagyis az EKB egyelőre nem alkalmaz a Fed-hez hasonló előre bejelentett nagyobb volumenű állampapír-vásárlási programot.

Az EKB padlóra küldte a piacokat

A piacok „csalódtak”, az 1 százalék körüli pluszból stagnálás-közeli állapotba váltottak. Az euró gyengülni kezdett a vezető devizákkal szemben. A forint és a lengyel zloty esett az euróval szemben, majd korrigáltak a régiós devizák és visszaszerezték előnyüket.

Az euró 1,318-ról 1,31-ig gyengült a frankkal szemben, a forint 211,5-ről 214-es szintig gyengült a frank ellenében Trichet szavai után, majd 213 közelében állapodott meg a kurzus.

A forint majdnem 280-as szintig gyengült az euróval szemben, majd 278,5-ig kapaszkodott vissza. A hazai deviza árfolyamát nemzetközi folyamatok befolyásolták az elmúlt órákban.

A kormányzótanács nem lát inflációs nyomás a monetáris politika számára releváns középtávú időhorizonton – mondta Jean-Claude Trichet , az EKB elnöke. A bizonytalanság növekedését emelte ki az elnök beszédének első felében.

A monetáris politika irányvonala továbbra is alkalmazható – fogalmazott Trichet, vagyis az Axel Weber , német jegybankár által preferált kilépési stratégiának nem tett eleget a jegybank.

Trichet elmondta: a harmadik negyedévben a GDP növekedése negyedéves alapon 0,4 százalékos az euróövezetben, mely pozitív trend a negyedik negyedben is folytatódhat. A belföldi kereslet növekszik, de a kiigazítások visszafoghatják a pozitív folyamatokat.

A GDP növekedési üteme 1,6 és 1,8 százalék között alakulhat ebben az évben, jövőre 0,7 és 2,1 százalék között. 

Az euró zuhanni kezdett a bankközi devizapiacon, 1,31-es szint környékére esett a frankkal és a dollárral szemben. A forint és a feltörekvő devizák gyengülni kezdtek, majdnem újra 280 forint az euró.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.