BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hét napja büntetik a forintot – Leváltunk a régióról

A forint a hetedik egymást követő napon is gyengül az euróval szemben. A hazai deviza gyengélkedése a magyar monetáris politikai bizonytalansággal, valamint a devizahitelesek új mentőcsomagjával függhet össze. A forint egyértelműen elvált a régiós devizák mozgásától az elmúlt két hétben.

Az eurót 300 forint közelében jegyzik szerdán reggel, vagyis a forint a hetedik egymást követő napon is gyengülést mutat a közös európai deviza ellenében.

„A lélektani szempontból kiemelkedően fontos 300-as szint már 2-3 hete ott lebeghetett a kereskedők szeme előtt” – mondta el a Világgazdaságnak Soós Róbert, az XTB Magyarország devizakereskedője. A régiós devizákkal szemben hetek óta alulteljesítő forint gyengüléséhez a technikai szempontból fontos, 297,8-ers szint áttörése is hozzájárult. A Magyarországról érkező hírek is a hazai deviza ellen dolgoztak: az MNB által megadott 3-3,5 százalékos „célsáv” alja alacsonyabb, mint a piac által árazott határidős szint, és nem erősítették befektetői bizalmat a devizahitelek „kivezetéséről” szóló bejelentések sem – emelte ki Soós Róbert.

A forint azután állt gyengülő pályára, hogy Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes arról beszélt, újabb mentőcsomagot állítanak össze a devizahiteleseknek. Ezen a héten már a tárgyalások is megkezdődnek a Bankszövetséggel a lakáscélú devizahitelek „kivezetéséről”, ám ha nem születik megegyezés, akkor egyoldalú intézkedést hoz a kormány ismét.

A forintot az sem segíti, hogy a Magyar Nemzeti Bank tovább fogja csökkenteni az alapkamatot Matolcsy György szerint. Az MNB elnöke múlt heti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a 25 bázispontosnál kisebb lépésekben, de tovább fogják vágni a kamatot. Matolcsy 3-3,5 százalékos kamatcélt jelölt meg.

Matolcsy arról is beszélt, hogy az MNB a monetáris politikát a jegybank 3-3,5 százalékos inflációs céljával összhangban fogja alakítani, ami meglepetést okozott, hiszen az MNB célja 3 százalék (volt). Később a jegybank közölte, hogy „rugalmassá” alakították az inflációs célt. Ez pedig felvetheti az MNB elkötelezettségét az elsődleges célja kapcsán, ami infláció elleni közdelem, és az pénzromlás alacsonyan tartása.

A forintot szerdán a nemzetközi befektetői hangulat is a gyengülés irányába taszítja, hiszen a vezető európai tőzsdeindexek a negatív tartományban állnak. A befektetők tehát a Federal Reserve kamatdöntése előtt inkább profitot realizálnak, és egyesek fejében ismét megfordulhat a mennyiségi könnyítés (QE3) várható csökkentése.

A forint a mai gyengüléssel együtt öthetes mélypontra került az euróval szemben. Aggodalomra ad okot, hogy a nemzetközi befektetői hangulat az elmúlt hetekben kedvező volt – az amerikai tőzsdeindexek történelmi csúcsra kapaszkodtak ismét –, ebből azonban nem tudott profitálni a hazai deviza.

A forint mellett a magyar állampapírok sem teljesítenek jól. A hosszabb lejáratú kötvények hozama a másodlagos piacon az elmúlt napokban folyamatosan emelkedett. A 3 hónapos kincstárjegy referenciahozama 4 százalék alatt áll, azonban a 10 éves papír hozamszintje már 6,3 százalék fölé emelkedett. A hosszú oldalon trendszerű emelkedés létszik az elmúlt napokban, miközben a külföldi befektetők állampapír állománya csökken.

Összességében az látszik, hogy a forinteszközök kamatelőnye folyamatosan csökken az irányadó kamatszint 12 hónapja tartó mérséklése közepette – és a kamatvágások várható folytatása tovább mérsékli azt –, miközben a devizahitelesek új mentőcsomagja növeli a kockázatokat. Mindez a piaci hangulat romlása esetén, vagyis a kockázatkerülés esetleges fokozódásával igen kedvezőtlenül érintheti a 300 közelében tanyázó forintot.

Fél 12 körül viszont már szinte nyoma sem volt a kockázatkerülésnek, a forint mégsem tudott erősödni. Az euró/forint kurzus továbbra is a 300-as árfolyam körül ingadozik, néha a kerek szint alá is "benéz" a kurzus.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.