BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

IMF-megállapodás a szakadék szélén - Alkupozíció nincs

A forint nehezen tud 304-305 alatt maradni. Az IMF-vel való megállapodási szándék újdonságértékének múltával a piac kezdi szkeptikusan értékelni a helyzetet – kezdi napi devizapiaci elemzését Kerékgyártó Imre, a Commerzbank közgazdásza.

A korlátos erősödési potenciál arra utal, hogy könnyen visszagyengülhet a forint. A kormány reformelképzelései nem feltétlen egyeztethetőek össze az IMF elvárásaival, a magyar fundamentumok pedig nem elég meggyőzőek ahhoz, hogy ne egy feltételekkel körülbástyázott hitelkeretet kapjunk – mutat rá Kerékgyártó Imre.

„A bejelentés módja miatt sem lehetünk túl bizakodóak. A megállapodási szándék csütörtöki kommunikációja nem volt előre egyeztetett a Nemzetközi Valutaalappal. Ebből kifolyólag a kormány megegyezési kényszerrel ül tárgyalóasztalhoz. Nincs alkupozíció - amit elé tesznek el kell fogadja, legfeljebb kérhet” – vélekedett a Commerzbank szakértője.

Ha valamiért nem születne megállapodás az még rosszabb helyzetet eredményezne, mivel ez a védőháló számottevően segíthet az ország megítélésének javulásában, továbbá a válság újabb hulláma esetén ez lehet a kapaszkodó a szakadék szélén – hangsúlyozta Kerékgyártó Imre.

Tegnaphoz képest majdnem egy forinttal magasabban (305-nél) nyitott a forint, de gyengülésnek egyelőre nincsenek jelei. A ma reggeli trend oldalazó / enyhén erősödő, ami egyrészt abból fakad, hogy a kockázatvállalási kedv némileg javul, ennek következtében euró erősödése, dollár gyengülése figyelhető meg.

Enyhén erősödik az euróval szemben a cseh korona és a lengyel zloty is. A javulgató hangulatban a mai diszkontkincstárjegy aukció jó eséllyel lehet sikeres, ami talán tovább segíthet a forint árfolyamának – tette hozzá.

„Nemcsak az eurózónában, hanem az USA-ban is gondok vannak a reformok kiválasztásával, és végrehajtásával. A politikai csatározások sokszor aláássák a szükséges tennivalókat, így jó esetben is minden az utolsó pillanatra marad. Az amerikai költségvetési szuperbizottságnak még nem sikerült dűlőre jutnia abban, hogy milyen eszközökkel legyen feltöltve az a reformcsomag, ami 1200 milliárd dollárral csökkentené 10 év leforgása alatt az amerikai költségvetési hiányt. A tengerentúlon is megmutatkozó döntésképtelen mechanizmust egyelőre nem büntették a hitelminősítők” – írja az elemző. Az S&P nyilatkozott, hogy emiatt nem tervezi az USA besorolásának rontását. Az EUR/USD 1,3470-ről nyolcvan pontot gyengült, ami a kockázatok csökkenését jelzi. Az a nézetünk, miszerint a dollár hosszabb távon erősödésre van ítélve nem változott, így nem számítunk tartósan 1,35 feletti szintekre – tette hozzá a Commerzbank szakértője.

Az EUR/CHF árfolyamában nem tükröződnek nemzetközi kockázatcsökkenési jelek. A kurzus 1,2350-ig távolodott 1,24-től. A forint enyhe erősödése kompenzálta ezt a mozgást, így a tegnapihoz hasonló 246-247 körüli áron lehet  váltani a frankot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.