BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"IMF-szerződéssel a zsebünkben más lenne a helyzet"

A kamatszint tartása mellett egyelőre több érv sorakoztatható fel, mint ellene – írja elemzésében Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza. IMF-szerződéssel a zsebünkben más lenne a helyzet, egyes elemzések szerint 50-100 bázispontos lazítást eredményezne a megállapodás, amennyiben ősszel pont kerülne az ügy végére.

EUR/HUF (276,50 – 280,00): Ma délután kettőkor teszik közzé az MNB Monetáris Tanácsának az aktuális kamatdöntését. Az álláspontunk tegnap óta nem változott: a kamatszint tartása mellett egyelőre több érv sorakoztatható fel, mint ellene (infláció felgyorsulása, az IMF-tárgyalás második köre még előttünk van, illetve nincs megnyugtató eredmény az eurózóna háza tájáról sem).

Ma reggel közölte a KSH a júliusi munkanélküliségi adatokat, ami némi meglepetéssel szolgált, mivel 10,9 helyett 10,5 százalékosra csökkent az állástalanok rátája itthon. Az adatra húsz filléres mozgással reagált a piac, ha ez egyáltalán említésre méltó. Ha nem érkeznek a kamatdöntésig releváns hírek, információk, bejelentések, akkor addig a tegnapi naphoz hasonló stagnálásra, oldalazásra számíthatunk. IMF-szerződéssel a zsebünkben más lenne a helyzet, egyes elemzések szerint 50-100 bázispontos lazítást eredményezne a megállapodás, amennyiben ősszel pont kerülne az ügy végére.

EUR/USD (1,2450 – 1,2570): A Fed és az EKB lépéseire várnak a piaci szereplők, küszöbön áll mindkét intézménynél a beavatkozás lehetősége. Sőt, bonyolíthatja a helyzetet, hogy a lassuló kínai növekedési számok egyértelmű trendje miatt már az ázsiai ország pénzügyi irányítása is gazdaságélénkítésben gondolkodik. Ez esetben csatlakoznának harmadikként a két nagy stimuláló pólushoz - Fed (QE), EKB (EFSF-ESM).

Már a pénteki Jackson Hole-i Fed konferencián elhangozhat Ben Bernanke részéről a QE3-as programra való utalás, de valószínűbb forgatókönyvnek tűnik az a verzió, hogy a Fed megvárja a szeptember 7-én publikálandó munkaerőpiaci adatokat. Vélhetőleg ezen számok ismeretében jelentenek be bármit is a következő kamatdöntő ülés, szeptember 13-a után.

Az EKB bejelentés körül már jóval zavarosabb a kép, Mario Draghi jövő hét csütörtökön tart sajtótájékoztatót, de a görögök helyzetéről a trojka vizsgálóbizottsága csak a hónap közepére / végére készíti el a jelentését. Eközben heves vita folyik az EKB-n belül, hogy a kötvényvásárlási program jó megoldás lehet-e az euróválság rendezésére. Nem csoda, hogy az EUR/USD árfolyama (is) stagnál 1,25 környékén csakúgy, mint tegnap.

CHF/HUF (230,00 – 233,00): Nem várható változás a svájci árfolyam-politikában: Thomas Jordan egy tegnapi interjúban kifejtette, hogy az SNB kitart az árfolyamküszöb intézménye mellett, mely segítette a svájci gazdaság stabilizációját. Indokoltnak tartja a frank árfolyamát mesterségesen gyengébb szinten tartani, de a küszöb alkalmazása nem tarthat örökké. Az elhangzottak alapján továbbra is az EUR/HUF árfolyammozgást leképező CHF/HUF kurzusokra számíthatunk, ami mar reggel 231,25 és 231,70 között oldalazott.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.