BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ismét felordított a medve

Az euró némileg gyengült hétfőn az ázsiai kereskedelemben, az ázsiai értékpapírok pedig ismét veszteséget termeltek, miután az euróövezet tagállamainak pénzügyminiszterei elhalasztották a végső döntést meghozatalát a görög segélycsomag kapcsán.

A Reuters jelentése felhívja a figyelmet arra, hogy a hétvégi, eredménytelenül záruló EU-csúcs szétfoszlatta a reményeket arra vonatkozóan, hogy gyors megoldás szülessen a görög helyzetre. A csúcs zárónyilatkozatában az EU vezetői csak annyit jeleztek, hogy július elején állapodnak meg egy új finanszírozási stratégiáról.

Az euró jegyzése hétfőn 0,3 százalékkal gyengült és 1,4263 dollárra süllyedt, megközelítve a múlt csütörtökön elért 1,4073 dolláros háromheti mélypontot. Az Európai Központi Bank múlt pénteken a referencia árfolyamot 1,4270 dollárban állapította meg. A Brent olaj ára eközben 112 dollár alá süllyedt, az olajárak mérséklődése szintén az eurózóna adósságválságának tudható be.

A görög kormány ellen ma bizalmi szavazást tartanak a parlamentben. Az esetleg megújuló athéni vezetés megnyithatja az utat a korábban megszavazott segélycsomag harmadik részletének kifizetéséhez. Görögország azonban ezzel is csak egy kis időt nyer, és még ha az EU vezetése meg is szavazza majd a második mentőtervet, azzal sem oszlanak el az államcsőddel kapcsolatos aggodalmak. A Jih Sun Securities elemzője szerint erőteljesen romlott a hangulat a nemzetközi piacon, mert a befektetők csak most kezdenek ráébredni arra, milyen mértékben romolhat a helyzet a három fontos gazdasági tényező terén. Dennes Chang az Egyesült Államok és Kína gazdaságának lassulását, valamint az eurózóna adósságválságát említette meghatározóként.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.