BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Képtelen erősödni a forint – Jön a mélyrepülés?

Csütörtökön délelőtt is a 300 forintos szinthez ragadt az euró árfolyam. A forintot a nemzetközi hangulat változása és a belföldi események sem képesek egyelőre befolyásolni. Elemzők szerint növekszik az esélye annak, hogy hirtelen esésnek indul a forint.

„Mivel a 300-as szint fölött fontos technikai illetve stop-loss szintek is lehetnek, amelyek elérése estén akár komolyabb gyengülés is jöhet, a piaci szereplők egyelőre várakozó állásponton vannak” – hangsúlyozzák a Commerzbank elemzői.

Az Erste közgazdászai kiemelték: technikai szemmel egyre nagyobb az esély arra, hogy a 301-302 forint körött húzódó ellenállás-zónát a kurzus hamarosan áttörje, ugyanis már négyszer megrohamozta ezt a szintet az árfolyam, és a legutóbbi roham (a hét eleje) óta nem tud elszakadni ezektől a szintektől a devizapár.

„A mozgást túlnyomó részt továbbra is az óceán túlpartjáról érkező hírek, események határozhatják meg, hazai vonatkozásban a devizahitelekkel kapcsolatos fejlemények, és a tegnap említett, többek közt a tartalékok feltöltését szolgáló dollárkötvény-kibocsátás eredménye lehetnek a forint teljesítményét alakító tényezők közép-, hosszú távon” – írják a Commerzbank elemzői.

Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a Heti Válasznak adott interjújában arra a kérdésre, hogy az IMF-hitel idő előtti visszafizetése után megcsappant tartalékokat hogyan fogják visszatölteni a korábbi szintre, azt válaszolta: "úgy vélem, az Államadósság Kezelőnek még az idén dollárkötvényt kell kibocsátania a nemzetközi piacokon". Orbán Gábor szerint egy dollárkötvény-kibocsátásra a tartalékok visszaépítése miatt van szükség.

Az Erste elemzői azt írták, hogy a jövő keddi MNB kamatdöntés egyre inkább a figyelem középpontjába kerülhet. „A várhatóan folytatódó kamatcsökkentési ciklus, illetve a devizahiteles mentőcsomaggal kapcsolatos bizonytalanságok továbbra sem sugallnak érdemi forinterősödést” – vélik.

Világgazdaság Online-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.