BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Közel a korrekció a forintnál

Egy esetleges forinterősödés mozgástere a jelenlegi árfolyamszintekről már meglehetősen szűkösnek tűnik. Bár jelenleg optimista hangulat uralkodik a piacokon, az ősszel várható nemzetközi, és hazai folyamatok miatt szeptemberben az devizapiaci elemzők a forint gyengülését várják.

További jelentős forinterősödést nem, korrekciót viszont inkább várnak a devizapiacon a lapunk által megkérdezett elemzők. Annak ellenére, hogy az Európai Központi Bank (EKB) egyelőre csak ígéreteket tett, konkrét intézkedéseket még nem hozott, az utóbbi napokban az eurózónában oldódni látszik a pesszimizmus. Csökkenni kezdett a periféria-országok kötvényeinek hozama, míg amerika és a német tízéves hozamok emelkedésnek indultak. Mester Péter, a Quaestor elemzője szerint ez arra utal, hogy befektetők több kockázatot hajlandók vállani és ki mernek szállni a biztonságosnak tartott eszközökből.

Ha az optimista hangulat fennmarad, Mester 270 forint/euró közelében lát még teret a forint erősödésére. Ellenkező esetben azonban könnyen visszaszaladhat az árfolyam 280-283 forintig.  Pápa Levente, az OTP Bank devizaelemzője szerint az optimális euró/forint árfolyamszint, ami még jó az exportőröknek, de még nem olyan rossz a devizahiteleseknek, valahol 280 és 300 forint között lehet. A 280 forintnál alacsonyabb árfolyamszint már nem egészséges a magyar gazdaságnak, versenyképességi szempontból is túlértékeltnek tekinthető.

Az IMF/EU tárgyalások kimenetele mellett jelenleg a legnagyobb kockázat a forint árfolyamára nézve az, hogy az EKB mégsem hozza meg azokat az intézkedéseket, amelyekre most az egész piac vár. Mivel Magyarország kockázati felára csökkent és még nem ismert az EU/IMF tárgyalások kimenetele, rövid távon a forint a befektetői hangulattal mozog majd együtt, árfolyamát elsősorban a külső piaci fejlemények határozzák meg. Pápa kiemelte, hogy a következő hetekben sok olyan esemény várható, ami inkább negatív lehet nemcsak a forintra, hanem az egész régióra nézve.

A jelenlegi árfolyamszint fundamentális megalapozottsága igen gyenge lábakon áll, mondta Pápa. Innen továbberősödni azért nagyon nehéz, mert gyenge a világgazdaságban a növekedés, és komoly egyensúlytalansági problémák vannak az eurózónában, ami már az egész zóna jövőjét érintik, nemcsak egyes országokét. Ezért aligha várható, hogy innen még tőke áramoljon a régiós piacokba és köztük Magyarországra.

Szeptemberben meglepetéseket okozhat a spanyol bankok stressz tesztje és az EU/IMF tárgyalások folytatódása Görögországgal a költségvetési reformokról. Az EKB és a FED kamatdöntése is a következő hónapban várható, amikor arra számítanak a befektetők, hogy a jegybankok végre ismertetik, hogy konkrétan milyen válságkezelő intézkedéseket tudnak alkalmazni. Ha erről azonban nem kapnak lényegi tájékoztatást a jegybankoktól, akkor az optimista hangulat könnyen a visszájáta fordulhat.

Ha a vezető jegybankok nem okoznak csalódást, akkor a Mester szerint a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) lehetősége lesz kamatcsökkentésre is, ami valamelyest tompíthatja a forint erősödését. A világon most szinte mindenhol a monetáris lazítás van napirenden, a jegybankok folyamatosan vágják a kamatszinteket, amihez képest a mostani MNB alapkamat vonzó szintnek minősül. Hozzátette, hogy a kamatvágásnak gátat szab, hogy az infláció nagyon magas, jóval a 3 százalékos jegybanki célérték fölött van.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.