BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lassan csúcsra húzták a forintot

Az elmúlt napokban fokozatosan erősödött a forint a vezető devizákkal szemben, A hazai deviza szinte folyamatosan, lassú javuláson ment keresztül.

Egy héttel ezelőtt még 296-297 forint körül jegyezték az euró, kedden délután viszont már a 293-as szintet közelítette az euró/forint jegyzése.

A forint fokozatos erősödését segítette, hogy a nemzetközi befektetői hangulat javult az elmúlt napokban. A piaci szereplők már nem félnek annyira, hogy az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Federal Reserve hamarosan csökkenti, majd megszünteti a havi 85 milliárd dolláros eszközvásárlási programját.

Hazai makrogazdasági adatok is támaszt nyújtottak a forintnak. A múlt héten a Magyar Nemzeti Bank közölt a várakozásoknál lényegesen kedvezőbb első negyedéves folyó fizetési mérleg adatokat, ma pedig a Központi statisztikai Hivatal külkereskedelmi számainak lehetett örülni.

„A magyar külkereskedelmi mérleg áprilisi, végleges adata 717,4 millió euro volt, mely az előzetes 700,5 milliót is meghaladja. A külkereskedelmi többlet ezzel az év első négy hónapjában 2,46 milliárd euro lett, míg a 2012-es hasonló időszakban „csak” 2,12 milliárd volt. A robusztus adat - habár nem hordoz meglepetést magában - ismét a forinterősödés malmára hajthatja a vizet” – vélekedett Kerékgyártó Imre, a Commerzbank közgazdásza.

A forint kedden kéthetes csúcsra erősödött az euróval szemben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.