BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megbillent a forint a Fed jegyzőkönyvére

Kockázatkerülés jellemzi a nemzetközi piacokat, és ebben a környezetben gyengülni kezdett a forint a vezető devizákkal szemben. A piaci hangulat azután romlott el, hogy az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) jegyzőkönyvéből az derül ki, hogy feszültség van a döntéshozók között, és hozzányúlhatnak az eszközvásárlási programhoz.

A forint csütörtökön délelőtt 291 közeléből 293-ig emelkedett az euróval szemben, miután a külpiaci hangulat érdemben romlott. Délelőtt 292,5 közelében áll az euró/forint kurzus.

A Fed szerda este kiadott januári kamatdöntés hátterét ismertető jegyzőkönyvéből kiderült, hogy egyre több döntéshozó aggódik az eszközvásárlási program esetleges hatásai miatt.

A Fed jegyzőkönyve elrontotta a piaci hangulatot, és a világ vezető tőzsdeindexei lefelé vették az irányt. Az Egyesült Államok vezető tőzsdeindexei ebben az évben második legnagyobb esésüket szenvedték el, és távolabb kerültek történelmi csúcsaiktól.

A forint a héten megpróbált a lélektani 290-es határ alá kerülni az euróval szemben, de itt falakba ütközött. A belföldi és külföldi kockázatok miatt egyaránt limitált a tere a forint erősödésének.

„A hazai piacokat nyugtalaníthatja, hogy nyomozás indult az MNB ellen annak ügyében, hogy az ÁSZ szerint illegálisan szolgáltatott ki üzleti adatokat hazai bankokról az IMF-nek” – írja Suppan Gergely, a TakarékBank vezető közgazdásza.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.