BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megint ütik majd a forintot délután? London szerint vágni fognak

Londonban csökkenést, Budapesten tartást várnak az elemzők a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának mai kamatdöntő ülésétől.

Londoni elemzők körében nem egyöntetű, de többségi előrejelzéssé vált, hogy a monetáris tanács kedden valószínűleg a jelenlegi 6,75 százalékos alapkamat újabb 0,25 százalékpontos kamatcsökkentéséről dönt az augusztusi hasonló mértékű enyhítés után - jelentette az MTI londoni tudósítója.

Az előzetes felmérésbe bevont nagy citybeli házak - Capital Economics, Barclays, JP Morgan, Goldman Sachs, Bank of America-Merrill Lynch, 4cast, Morgan Stanley - felzárkózó piaci elemzői közül csak ketten adtak nagyobb esélyt annak, hogy az MNB kedden nem változtat 6,75 százalékos alapkamatán.

Ugyanakkor a Reuters múlt heti budapesti felmérésében részt vevő 21 elemző közül 16 a piaci és az inflációs kockázatok miatt azzal számol, hogy szinten marad a jegybanki alapkamat, míg öt elemző 25 bázispontos csökkentést valószínűsít.

A döntést befolyásolhatja, hogy a testület a mai ülésen megtárgyalja a jegybank stábja által készített új inflációs jelentést, amely felrajzolja az MNB szakértői által készített makropályát, benne az infláció várható alakulását. Augusztusban a 12 havi infláció 6,0 százalék volt, az első 8 hónapban a fogyasztói árak átlagosan 5,7 százalékkal nőttek. Az elemzők decemberre 5,4 százalékos 12 havi inflációt prognosztizálnak, a jövő évre átlagosan 4,2 százalékot, ami meghaladja az MNB középtávú inflációs célját.

Az elemzők konszenzusa szerint az év végén 6,5 százalékra csökken a jegybanki alapkamat, 2013 végén pedig 6,0 százalék lesz.
Egy hónappal ezelőtt a monetáris tanács négy külsős tagja szavazott a jegybanki alapkamat 25 bázispontos csökkentésére, leszavazva az MNB elnökét és két alelnökét, akik a 7,0 százalékos kamat tartására voksoltak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.