BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Merkel nem "rezel be" attól, hogy ellent mondjon Hollande-nak

A korona, zloty, forint trió ezúttal „kéz a kézben” erősödget - a reggel folyamán minimális volt a teljesítménybeli különbség a régiós devizák között az euróval szemben – írja elemzésében Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

EUR/HUF (294,50 – 298,00): Tegnap hajnaltól ma hajnalig 299-ről 296-ig erősödött a forint az euróval szemben, ma reggel pedig ennek a sávnak az alján nyit a kereskedés. A hétfői napot a fokozatos, óvatos hangulatjavulás jellemezte, ami visszavezethető egy kínai kommunikációra, miszerint a világ második legnagyobb gazdasága (is) a növekedésre igyekszik a hangsúlyt fektetni, az inflációs aggodalmak ezúttal a háttérbe szorulnak. A mesterséges gazdaságösztönzés nekik kevésbé lesz nehézkes, mert a világ legnagyobb devizatartalékából egyszerűbb lesz forrást biztosítani a beruházásokra.

Az európai gazdaságélénkítést várhatóan lassabb ütemű deficitcsökkentéssel lehet majd megoldani. A mikéntről az uniós vezetők holnap fognak egyeztetni Brüsszelben. Valószínűleg újra napirendre kerül a közös kötvénykibocsátás kérdése is, ebben a témában várhatóan egymásnak fognak feszülni a francia és a német álláspontok.

A korona, zloty, forint trió ezúttal „kéz a kézben” erősödget - a reggel folyamán minimális volt a teljesítménybeli különbség a régiós devizák között az euróval szemben.

EUR/USD (1,2740 – 1,2860): A következő néhány nap kérdése az lesz, hogy a németek mennyire fognak ragaszkodni az eddigi szigorú uniós fiskális politikához: megmakacsolják majd magukat, vagy engednek a többség nyomásának. Angela Merkel tegnap azt nyilatkozta, hogy Németország nem fog attól „berezelni”, hogy ellentmondjon az új francia elnök álláspontjának, de ugyanakkor kifejtette, hogy a kooperáció nem jelenti azt, hogy nem lehet a két országnak különböző véleménye.

Amennyiben holnap sikerül a gazdaságpolitikában valamilyen közös nevezőre jutni (ami amúgy is meglehetősen kérdéses), még akkor sem jöhet a fellélegzés, mivel a görögök továbbra is komoly bizonytalanságot hordoznak, nem beszélve a spanyolokról. Az EUR/USD árfolyama 1,28 fölé került, ami azt jelzi, hogy enyhül a kockázatkerülési nyomás a devizapiacokon, hosszabb távon mégis inkább az a valószínűbb, hogy a dollár tovább tud majd erősödni az euróval szemben, sok elemzésben lehet találkozni azzal a vízióval, hogy hamarosan 1,25-1,26 közé eshet az euró / dollár kurzusa.

CHF/HUF (245,00 – 248,00): A forint erősödése az euróhoz képest megmutatkozik az CHF/HUF árfolyamában is, a tegnapi 247 – 248 körüli árfolyamok helyett ma reggel 246 – 247,50 közötti kereskedés lehet valószínű.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.