BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Miért gyengül a forint a jó hírek közepette?

Az IMF/EU-tárgyalások kimenetelét, illetve a jövő évi költségvetés alakulását övező bizonytalanság hálójába gabalyodott forint nem tud profitálni a kedvező piaci mozgásokból – véli Bámli Károly, a Commerzbank közgazdásza.

EUR/HUF (284,50 – 287,80): A spanyol hírek miatt fokozódó piaci jókedv közepette is csak a reggeli gyengülést tudta ledolgozni a forint. Az IMF/EU-tárgyalások kimenetelét, illetve a jövő évi költségvetés alakulását övező bizonytalanság hálójába gabalyodott forint nem tud profitálni a kedvező piaci mozgásokból. Bár a kormány többször hangoztatta elkötelezettségét a megállapodást illetően, a piac továbbra is a jövő évi hiányszám alakulását, és a szükségesnek látszó kiigazítás összetételét találgatja. Érdekes lenne az IMF-nek küldött levél további részleteinek illetve a lehetséges tárgyalási pontok ismerete, mivel a költségvetési törvény szavazása is egyre közelebb van.

A külsős MNB tagok, a további kamatcsökkentést sem kizáró nyilatkozata a csökkenő carry-hatáson keresztül nem támogatja az árfolyamot, és még az sem tudott pozitívan hatni, hogy legalább az MNB inflációs célkövetésében egyetértés van a tagok között.

EUR/USD (1,2850 – 1,2950): Tegnap a spanyolok határozták meg a hangulat alakulását, de a fieszta elmaradt. Reggel még egy azonnali spanyol mentőcsomaggal kapcsolatban megjelent hír javította a hangulatot, 1,2970-ig erősítve az eurót. Délutánra kiderült, hogy a csomag igénylését mégsem nyújtják be a napokban. A hajnalban megjelent kínai ISM index csökkenést mutat: az augusztusi 56,3-as érték után a szeptemberi adat 53,7 lett. A görögök és a „trojka” tagjai között továbbra sincs egyetértés nemcsak a szükséges kiigazítás nagyságát, de annak szerkezetét illetően sem.

A fenti hírek ismét borússá tették a hangulatot, így ma reggel, a növekvő kockázatkerülés miatt, a tegnapihoz hasonló 1,29 alatti szinteken indul a nap. A mai nap meghatározó eseménye az ISM és az ADP indexek publikálása lesz. Az elemzők mindkét esetben enyhe csökkenést várnak, de a piac inkább a holnapi EKB kamatdöntésre és a pénteki NFP adatra figyel. Addig a kivárás lehet jellemző.

CHF/HUF (234,50 – 237,50): Az árfolyam mozgásában továbbra is a forint teljesítménye a meghatározó, így mostanában a gyengébb EUR/HUF miatt, a frankért is többet kell adni. Ma reggel ismét 236 fölött indul a nap.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.