BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Miért nem esik a forint? – Roncsderbi van a piacon

A forint a 280-286 közötti sávban mozog az euróval szemben több mint egy hónapja, és negatív külpiaci hangulatban is viszonylagos stabilitást mutat a hazai deviza.

„Még most is magas a magyar kamatszint ahhoz, hogy a befektetők keressenek rajta” – indokolta a forint stabilitását Suppan Gergely. A TakarékBank elemzője szerint a mostani kamatszint még a kamatvágásokkal is magasnak számít ahhoz, támogassa a forintot, hiszen a világon máshol alacsonyabbak a kamatszintek.

Suppan Gergely hozzátette, hogy a lengyel zlotyval mozog együtt mostanában a hazai deviza. A csehek levitték a kamatot, hogy élénkítsék a gazdaságot, és azt sulykolják, hogy gyengíteni fogják a devizát – mutatott rá a TakarékBank vezető közgazdásza. „Az is felmerült, hogy interveniálnak, de eddig csak szóbeli intervenció volt” – tette hozzá.

Régiós szinten és világszinten még így is magas a kamat, és minden ami nagyobb mint nulla százalék, azzal extra profitot lehet elérni – hangsúlyozta a közgazdász.

Az eurót 284 forint közelében jegyzik pénteken délután, míg csütörtökön a gyenge GDP-adat után átmenetileg 286-ig esett a hazai deviza.

Öntik a pénzt

Az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Federal Reserve ősszel elindította a mennyiségi monetáris könnyítés harmadik körét (QE3). De a jegybank csak jelzálogleveleket vesz a program keretében. A Fed legutóbbi jegyzőkönyvében azonban felmerült, hogy a kötvénycsere-program kifutásával (Operation Twist) újabb lazítási programot vezetnek be.

„A világban szinte mindenhol monetáris lazítás van” – mondta Suppan. Vagyis a befektetők keresik a magasabb hozamú eszközöket, és ezeket sokszor a feltörekvő piacokon találják meg.

Japánban pedig felmerült, hogy az ellenzék vezetője – aki megnyerheti a választásokat – sokkal nagyobb nyomást helyezne a Bank of Japan-ra, vagyis még lazább monetáris politikát szeretne elérni.

„Mi csak követjük, ami a világban folyik” – utalt a magyar kamatvágási ciklusra Suppan. Emlékezetes, a Magyar Nemzeti Bank az elmúlt három kamatdöntő ülésen egyaránt 25 bázisponttal csökkentette a kamatot. Az irányadó ráta most 6,25 százalékon áll. Suppan szerint még úgy is vonzóak a hazai eszközök, hogy várhatóan tovább csökken a kamat. „25-50 bázispontos különbség nem számít sokat” – hangsúlyozta.

Roncsderbi

„Rosszak a gazdasági kilátások hazánkban, ami gyengíthetné a forintot” – mondta Suppan. Ám a hazai deviza mégsem esik, amit az elemző azzal magyarázott, hogy „mindenhol rosszal a kilátásátok”. „Roncsderbi van a világban” – jegyezte meg a TakarékBank közgazdásza.

Nagy forintesés csak akkor lehet, ha Amerikában nem tudnak megegyezni a „fiscal cliff” ügyében. Ha a republikánusok és a demokraták nem jutnak megállapodásra a kiigazításokról, akkor januárban olyan megszorító-automatizmusok lépnek életbe, melyek recesszióba taszítják az Egyesült Államok gazdaságát, ami a világ többi országának gazdaságára is komoly hatást gyakorolna

„Pozitív fordulat akkor következhet be, ha Spanyolország beadja a derekát és mentőcsomagot kér” – mondta Suppan. Az EKB már hónapokkal ezelőtt bejelentette az új, korlátlan és sterilizált kötvényvásárlási programját, ám csak akkor kezd egyes országok állampapírjainak vásárlásába, ha az adott ország nemzetközi segítséget kér. Beadja a derekát és mentőcsomagot kér.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.