BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyot erősödött a forint a görögök miatt – Mit vár az elemző?

Az elfogadott görög megszorítás hatására a forint 265-ös árfolyamig erősödött az euróval szemben, és a csomag elfogadása 220 forint alatti svájci frankot jelent. Ha az Európai Központi Bank (EKB) a jövő héten kamatot emel, akkor pár forinttal ennél lejjebb is kerülhet az árfolyam – véli Karsai Péter, a Commerzbank elemzője.

Az első akadály teljesítve: a görög képviselők 155-138 arányban elfogadták az 5 évre szóló 28 milliárd eurós megszorító plusz 50 milliárd eurós privatizációs programot – írja Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza napi elemzésében. „A tegnap megszavazott csomag egyes tételeit a mai szavazással időzítik, pontosítják, ami formalitás a tegnapi voksolás után” – teszi hozzá.

Az elemző úgy látja, hogy ezzel elhárul az azonnali csődveszély, az EU folyósítja a július közepén esedékes 12 milliárd eurós hitelrészletet, most vasárnap és 11-én, hétfőn pedig tovább tárgyalják az Európai Unió, a Nemzetközi Valutaalap és az-Európai Központi Bank szakértői a második hitelcsomag részleteit.

„A devizapiacok kereskedői fellélegeztek, a korábbi aggódó hangulatot enyhe optimista kereskedés váltotta fel, így a tegnap reggeli 268,50-es magasságok után 265 felé vette az irányt az euró/forint árfolyama” – emeli ki Karsai Péter.

A 265-ös szint komolyabb támasz lehet, de ha mégis „elesik”, akkor sem várható, hogy tartósan megrekednénk 265 alatt –véli a Commerzbank szakértője.

„150 ponttal magasabb szintre emelte a közvetlen görög csődveszély elhárulása az euró/dollár árfolyamát, 1,4350-ről 1,4500 fölé került a kurzus. A dollár/forint árfolyamán is meglátszik a hangulatjavulás, ma reggelre már 183 alatt folyik a kereskedés. A kockázatok még nem tűntek el, július 11-ig újra találkozhatunk eltérő érdekek hangoztatásával, várhatóan nehézkes lesz közös nevezőre jutni az EU-n belül, de persze az is igaz, hogy végre pontot kellene tenni az ügy végére” – írja az elemző.

Hozzáteszi: pár hetes távlatban esély van arra, hogy a görögök lekerüljenek a címlapokról, és akkor újra a fundamentumoké lehet a főszerep.

Karsai Péter azt írja, hogy az elfogadott megszorítás 220 alatti frank/forint árfolyamot jelent, és az egy hét múlva esedékes EKB kamatdöntés - ha valóban kamatemelés lesz -, akkor pár forinttal ennél lejjebb is mehet az árfolyam. Addig valószínűleg 220 környékén stabilizálódhat a frank/forint árfolyama.

A forint a tegnapi, kedvező görög parlamenti döntést követően (valamelyest már azt megelőzően is) erősödött az euróval szemben – írják az Erste Bank elemzői. „Az euró/forint árfolyam ennek következtében 265-ös szintre került, ahol mintegy két hete járt utoljára. Egy jelentős erősödést általában némi negatív korrekció szokott követni, így ha enyhe forintgyengülést tapasztalnánk ma, az még nem lenne túlzottan negatív fejlemény” – emelik ki.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.